Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Matovič mal pravdu, už zase!

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

1. Vakcinačný plán je výkladnou skriňou manažmentu pandémie 2. Ostré hrany okrúhleho stola 3. Efektívny premiér 4. Telegraficky z Luxemburgu + Rekriminácia týždňa

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Vakcinačný „plán“ je výkladnou skriňou manažmentu pandémie

Pozorný čitateľ si azda spomenie na zdvihnuté obočie, ktoré sme v tejto rubrike adresovali famóznej rýchlosti, s akou bol v parlamente prijatý premiérov nápad pokutovať zdravotnícke zariadenia nerešpektujúce poradie vakcinácie. Dnes sa dá povedať, že ak priebežná úprava poradia bude pokračovať týmto tempom, predbehnú seniorov už aj YouTuberi.

Odsunúť ľudí s najrizikovejším priebehom a s potenciálom najvyššieho zaťaženia nemocníc z tretieho na dnes ôsme a zajtra možno desiate miesto je politické rozhodnutie, to sem určite neťahajme. Ale hoci po tisíci raz, predsa len povedzme, že, po prvé, aspoň ten vakcinačný plán by mohol byť ako-tak predvídateľný, a po druhé, zaviesť demonštratívne tresty za porušenie povinnosti, ktorej obsah sa mení zo dňa na deň, je nielen nekompetentné, ale aj mimoriadne drzé.

To nám dáva priestor podeliť sa o jedno zaujímavé číslo. Predmetný paragraf sa stal právom rovnako, ako takmer polovica všetkých zákonov prijatých v roku 2020. Veru, približne každý druhý zákon bol v minulom roku prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. S tým sa tu vždy nakladalo podľa aktuálnej potreby a tí, ktorí sedeli v opozícii, sa nad tým vždy rozčuľovali. Dnešná nová väčšina prinajmenšom tak vehementne ako tá stará. A ľaľa, jej samej sa podarilo prekonať všetky doterajšie rekordy.


2. Ostré hrany okrúhleho stola

Utorňajší okrúhly stôl k reforme justície zostal v tieni pandemického stola, keď sa po roku fanfarónskeho dubasenia („preberáme vedenie boja proti covidu do vlastných rúk!“, „my nebudeme lekári, ktorým zomierajú tisícky ľudí!“) odborníci konečne prestali hrajkať na tie svoje konzíliá a štábiky, pochopili, kto by to tu mal riadiť, a sadli si s premiérom nad otázku „a čo teraz?“.

Odbornú psychologickú pomoc pritom dostali iba účastníci okrúhleho stola k justícii. Zlé jazyky namietali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie