Denník N

Ako pristupovať k mocnému princovi, ktorý dal zabiť novinára? Bidenova ťažká dilema so Saudskou Arábiou

Korunný princ a de facto vládca Saudskej Arábie Mohamed bin Salmán, známy ako MBS. Foto - TASR/AP
Korunný princ a de facto vládca Saudskej Arábie Mohamed bin Salmán, známy ako MBS. Foto – TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vysiela kráľovi Saudskej Arábie signál, že jeho syn ako panovník nie je dobrá voľba. Zverejnil tajnú správu CIA o priamej účasti korunného princa na brutálnej vražde nepohodlného novinára.

„Telo je príliš ťažké. Keď ho rozštvrtíme, pozbieraš kúsky do plastového vreca,“ rozprávajú sa členovia zabijáckeho tímu podľa nahrávky tureckej tajnej služby.

Novinár Džamál Chášukdží v októbri 2018 vošiel do saudskoarabského konzulátu v Istanbule a už z neho nikdy nevyšiel. Krátko na to, ako sa za ním zavreli dvere, mu pichli sedatívum, udusili ho plastovým vrecom a jeho telo rozkúskovali pílkou na kosti.

Jedna smrť je tragédia, milión štatistika. Tento výrok, ktorý sa pripisuje Stalinovi, teraz podľa londýnskych Timesov prenasleduje saudskoarabského princa Mohameda bin Salmána.

„Niežeby sa iní svetoví lídri neudržali pri moci napriek masovým vraždám v mene akýchsi revolučných ideálov. Keď si však s človekom považovaným za zodpovedného za príšernú vraždu majú podať ruku politici zo západných demokracií, prichádza chlad. A to odhliadnuc od toho, že tým lídrom nie je líder zločineckého štátu či nepriateľ Západu ako Sýria či Severná Kórea, ale dôležitý priateľ, bezpečnostný partner a nákupca zbraní,“ píše The Times o situácii, v ktorej sa ocitol korunný princ Saudskej Arábie a nový americký prezident Joe Biden.

Jeho vláda v piatok zverejnila tajnú správu CIA, kde sa píše o priamej zodpovednosti princa Mohameda bin Salmána z úkladného usmrtenia kritického novinára na istanbulskom konzuláte. Vyplýva z nej, že osobne schválil plán na jeho zavraždenie.

Chladnokrvná vražda princovho komanda

Návšteva konzulátu krajiny, kde Chášukdžímu zakázali písať články a dokonca aj tweetovať, súvisela s novou etapou jeho života. Našiel si lásku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie