Denník N

A čo hovoríte svojim deťom o láske vy?

Ilustračné foto - Flickr.com/Mike Kniec
Ilustračné foto – Flickr.com/Mike Kniec

Psychologička odporúča, ako hovoriť s deťmi a tínedžermi o pekných aj komplikovaných stránkach partnerských vzťahov.

Jeden z mojich priateľov ešte z gymnaziálnych čias má sedemnásťročného syna, ktorým okrem puberty „plieska“ aj prvá láska. Je zamilovaný do spolužiačky, ona, ako hovorí môj priateľ, „našťastie jeho city opätuje, lebo inak by doma bolo na nevydržanie“. Chodia spolu už pár mesiacov, hoci je to pre koronu často viac virtuálne ako „naživo“, čo však neznamená, že to nie je reálne a hlboké.

„Napriek zvláštnym okolnostiam náš syn vykazuje všetky príznaky adolescentného zaľúbenca. Niekedy je to až dojímavé, niekedy je to s ním ‚na prášky‘, hlavne ak nemôže byť so svojou milou alebo my nie sme ochotní donekonečna počúvať, aká je dokonalá,“ napísal mi minule v e-maile môj priateľ.

Po porade s manželkou mal so synom aj debatu o bezpečnom sexe („bolo to také opakovanie, absolvovali sme to už predtým“) aj o tom, že „nie“ naozaj znamená „nie“ a vždy to treba rešpektovať. Samozrejme, tínedžer na to reagoval prevracaním očí a hlbokými povzdychmi, ale jeho otec sa nedal odradiť. Keď som sa potom opýtala, čo mu povedal o láske, odpovedal mi, že o tom nedebatovali.

Neskôr mi však napísal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie