Denník N

Predseda Maďarského fóra Zsolt Simon: Maďarské strany by sa nemali spájať s členmi mafiánskej vlády

Zsolt Simon. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zsolt Simon. Foto N – Tomáš Benedikovič

My sa dnes na budúce voľby nepozeráme tak, či v parlamente Maďari budú mať zastúpenie alebo nie, ale tak, či sa vráti alebo nevráti mafiánska vláda, vraví Zsolt Simon.

Jednota v maďarskej politike na Slovensku nebude ani vtedy, ak sa SMK spojí s Mostom-Híd, sú tu ešte ďalšie strany, ktoré budú bojovať o maďarských voličov, tvrdí exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Bývalý člen SMK a Mosta je v súčasnosti predsedom strany Maďarské fórum, ktorú na rokovania o spájaní maďarských strán nepozvali. Simona sme sa v rozhovore pýtali, prečo ho z rokovaní vynechali, či sa ešte môže vrátiť maďarská strana do parlamentu a či vie akceptovať politiku Viktora Orbána.

Po minuloročných voľbách, v ktorých ste kandidovali spolu s SMK a Spolupatričnosťou, nebolo o vás a o vašej strane Maďarské fórum veľmi počuť. Zdalo sa, že ste sa stiahli z politiky. Je to tak?

Pár dní po voľbách vznikla iniciatíva strany Spolupatričnosť, z ktorej nás, trochu aj chvála Bohu, vynechali. Vyjadrovali sa, že chcú vytvoriť jednu stranu s Mostom-Híd a SMK. My sme zostali ticho, lebo sme boli zvedaví, kam sa to dospeje. Veľmi nás prekvapila snaha Spolupatričnosti silou-mocou sa spájať s členmi mafiánskej vlády z Mosta. Nepozdávalo sa nám to. Oni si dali čas na dohodu do konca roku 2020 a skončilo sa to verejnou hádkou. My sme sa nechceli verejne vyjadrovať, aby to nevyznelo, že dohoda stroskotala pre Maďarské fórum. Keď bolo jasné, že táto trojdohoda nevznikne a že rokujú už iba SMK s Mostom, rozhodli sme sa, že ďalej čakať nebudeme. Pustili sme sa do budovania straníckych štruktúr a ideme robiť politiku tak, ako sa podľa nás robiť má.

Vráťme sa ešte k momentu po voľbách, keď tie strany začali spolu rokovať. Vy ste boli súčasťou volebnej strany spolu s SMK a Spolupatričnosťou. Prečo vás z tých ďalších rokovaní vynechali? Neboli ste ani pozvaní?

Neboli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie