Denník N

Všetko o tréningu brucha: Brušák nie je dobrý ani zlý. Niekomu ublíži, inému pomôže

Viktor Oliva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Viktor Oliva. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Sixpack ako znak silného stredu tela? To je veľký mýtus. Niekedy môže platiť presný opak,“ hovorí Viktor Oliva, doktorand z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.

Naopak, spomína prípad človeka, ktorému profesor Stuart McGill odmeral jednu z najvyšších aktivít svalov stredu tela. „Garantujem vám, že pre mnohých by idol z fitnes plagátu vyzeral inak,“ vysvetľuje.

Mnoho ľudí cvičí brucho nesprávne a nielenže sa ukracuje o plný potenciál tréningu, ale ešte si aj môže uškodiť.

Ak niekto vydrží v planku tri minúty, postaví sa a povie vám, že nič necíti, s najväčšou pravdepodobnosťou robí niečo zle. „Ľudí potom nastavím do správneho planku a zrazu sa rozklepú po pätnástich sekundách,“ komentuje odborník.

V rozhovore hovorí aj:

  • ako má vyzerať správny tréning brucha a prečo je dôležitý;
  • kedy vám môžu uškodiť brušáky;
  • či brucho cvičia aj vzpierači;
  • ako viete dosiahnuť sixpack;
  • na čo si dávať pozor pri planku.

Prečo sú dôležité brušné svaly?

Ich správne fungovanie je kľúčovou prevenciou zranení. Majú podpornú funkciu, čo znamená, že zadržiavajú orgány brušnej dutiny a vnútornosti. Pomáhajú pri výdychu, ale aj keď idete na toaletu, pri zvracaní či ženám pri pôrode. Potrebujete ich úplne všade. Ak budete vstávať zo stoličky a vaše brušné svaly nebudú kooperovať správne, všetky pôsobiace sily pohltí spodný chrbát, ktorý sa môže preťažiť. Štatistiky ukazujú, že až 84 percent ľudí má bolesti spodného chrbta a zhruba pätina populácie trpí chronickými bolesťami spodného chrbta. To sú šialené čísla a navyše pochádzajú z rokov 2015 až 2017. Vplyvom pandémie sú zrejme ešte horšie.

Tieto problémy nemajú len zdravotný, ale aj ekonomický charakter. Máte obrovské bolesti chrbta? Nemôžete ísť ani do práce, a tak budete menej zarábať, platiť si lekárov, nebudete sa vedieť sústrediť. Je to začarovaný kruh. Vôbec to však nie je len o spodnom chrbte – nesprávnym fungovaním stredu tela vznikajú problémy, ktoré sa môžu prejaviť aj úplne inde.

Ako je to možné?

Cvičeniami na stred tela sa zlepšuje biomechanika pohybu. Ak vaše brušné svaly fungujú správne, poskytujú oporu spodnej časti chrbta, vďaka čomu sa môže efektívne hýbať aj ramenný alebo bedrový kĺb. Správne fungujúce brušné svaly sa prejavia všade – v chôdzi, v behu, ale aj v obyčajnom dvíhaní vecí zo zeme. Najnovšie štúdie ukazujú, že zosilnenie stredu tela znižuje riziko zranenia predného skríženého väzu v kolene. Iné výskumy potvrdzujú, že pomáhajú spolu aj so svalmi panvového dna a bránice s inkontinenciou (nedobrovoľným únikom) moču. Správne fungujúce brušné svaly sú tak trochu prevenciou na všetko. Problém spočíva v tom, že mnohí absolútne nechápu, načo slúžia, a potom si tréningom nepomáhajú, ale škodia.

Čo tým myslíte?

Viacerí sú presvedčení, že brušné svaly majú vytvárať pohyb, ale nie je to len o tom. V bežnom živote, ale aj v športe, je ich primárnou úlohou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie