Denník N

Futbalový Rudolph Valentino bol Mussoliniho najlepším veľvyslancom. Mama mu listy od žien zahadzovala

Na vrchole strávil dvadsať rokov a bol prvou talianskou futbalovou hviezdou. Jeho slávu však prekrýva éra Benita Mussoliniho.

Hoci Giuseppe Meazza doviedol Taliansko dvakrát k titulu majstra sveta (v rokoch 1934 a 1938), zisk oboch trofejí sprevádzali kontroverzie. Najmä v prípade MS 1934 sa hovorilo o pomoci rozhodcov.

Ani prípadný politický vplyv však nemôže zničiť legendárny príbeh Meazzu, jedného z najväčších mužov v histórii európskeho futbalu.

Keď v roku 1980 vymýšľali názov pre štadión v Miláne, na ktorom hrá AC aj Inter, vybrali „Giuseppe Meazza“. Takmer celú kariéru strávil v Interi, ale hral i za AC.

„Ak ste ho mali v tíme, automaticky ste začínali s náskokom 1:0,“ povedal o ňom Vittorio Pozzo, ktorý v 30. rokoch trénoval taliansku reprezentáciu.

V národnom tíme dal Meazza 33 gólov v 53 zápasoch, na klubovej úrovni mal štatistiku 367 zápasov a 216 gólov. Meazza sa síce nemôže porovnávať so štatistikami dobových velikánov ako Josef Bican či Franz Binder, ale v Taliansku získal status hviezdy.

Obdobie jeho najlepšej formy prišlo, keď v Taliansku vládol Mussolini. Spomedzi európskych diktátorov si Mussolini najviac uvedomil propagandistickú silu futbalu. Z Meazzu sa stala jedna z najdôležitejších tvárí režimu.

Dvakrát sa oženil, rozprávalo sa o ňom ako o sukničkárovi. Prirovnávali ho k hollywoodskému sexsymbolu Rudolphovi Valentinovi. V novinách sa písalo, ako mu denne prichádzajú stovky listov s vôňou parfumu, ktoré jeho matka zahadzovala.

Utekal za dievčatami

Meazza debutoval v drese Interu ako 17-ročný a hneď strelil dva góly. „Zrodila sa hviezda,“ reagovala La Gazzetta dello Sport. Šancu mu dal maďarský tréner Árpad Weisz, hoci Meazza pôvodne ani nemal nastúpiť. Inter hral na celodennom turnaji, Meazza nebol na súpiske. Keď však tím doobeda prehral, Weisz ho narýchlo povolal.

„Nemyslel som si, že budem hrať, tak som sa ráno poriadne naraňajkoval. Potom ma zavolal tréner Weisz, ale povedal som mu, že som plný. On sa zasmial a poradil mi, aby som svoju šancu využil,“ spomínal v autobiografii.

Bol ešte len tínedžerom, ale jeho tvár sa objavovala v komiksoch či reklamách na zubnú pastu či brilantínu.

Mussoliniho režim v ňom našiel fantastického hrdinu. Po výhre MS 1938 mu Mussolini povedal, že pre Taliansko spravil viac ako ktorýkoľvek z jeho veľvyslancov.

Športová tlač v období pred 2. svetovou vojnou často preháňala, futbalistov opisovala s použitím metafor a rôznych nepravdivých historiek. Ešte viac to platilo v Mussoliniho Taliansku.

Meazza bol miláčikom a patril k najlepším hráčom sveta. Zároveň si užíval život.

Fajčil 60 cigariet denne, jazdil v drahých autách,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie