Denník N

Omamy: Keď prídeme do osady s učebnými pomôckami, nie deti, ale matky sa s nimi chcú hrať. Samy hračku nikdy nemali

Omamy Denisa Pechová a Drahuša Koščáková. Foto - Domi Bobák
Omamy Denisa Pechová a Drahuša Koščáková. Foto – Domi Bobák

Máme radosť, že vyvedieme deti z chudoby, hovoria omamy Denisa Pechová a Drahuša Koščáková, ktoré pomáhajú s učením detí v Kecerovciach. „Tie deti sú stratené, zablúdené, žijú vo veľkej chudobe. A ja viem, že učením ich odtiaľ máme šancu vyviesť von, na tú správnu cestu,“ vraví Drahuša Koščáková.

Kde ste vyrastali?

Denisa: Vyrastala som v Prešove. Do Keceroviec, kde dnes žijem a pracujem, som sa prisťahovala. Vlastne až tu som spoznala, ako žijú Rómovia v osade.

Drahuša: Ja žijem v Kecerovciach odmalička, celý svoj život. Pochádzam z deviatich detí. Otec tragicky zahynul, mama sa o nás starala sama. Žili sme v dome, v hrubej stavbe.

Cítili ste ako deti, že by vás to, že ste Rómky, robilo „inými“, ako sú ostatní?

Drahuša: Mňa aj mojich ôsmich bratov mama vychovávala a viedla tak, aby sme žili ako iní ľudia. Chodili sme do školy, aj na strednú školu. Dnes tak bratia vedú aj svoje deti.

Denisa: Ja som nevnímala, že by som bola iná. Každý Róm vyrastá inak. My sme nepatrili k tým najchudobnejším, ako malá som chudobu nezažila, a preto som necítila ani žiadnu inakosť oproti ostatným.

Chodili ste do škôlky?

Drahuša: Do škôlky som nechodila. Vlastne ani neviem prečo, asi mama nestíhala, neviem. Z ôsmich bratov sú štyria mladší odo mňa. Keď som už chodila do školy, kým som sa tam nenaučila chodiť sama, jeden brat ma vodil tam a druhý nazad. Neskôr, keď som už bola väčšia, mladší bratia do škôlky chodili – cestou do školy som ich tam vodila ja.

Denisa: Ja som musela chodiť do škôlky, lebo obaja moji rodičia pracovali, nemali ma kam dať.

Aké máte spomienky na školu?

Denisa: Keď som chodila do prvého ročníka, chodila som do zmiešanej triedy. Často sa mi stávalo, že ma spolužiaci zahnali do kúta a nadávali mi. Smiali sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie