Denník N

Mestské zásahy: Živé ihrisko

Nielen deti sa radi hrajú na uliciach, dospelým to treba trochu pripomenúť.
Nielen deti sa radi hrajú na uliciach, dospelým to treba trochu pripomenúť.

Známe detské hry ako škôlka, labyrint či slepá baba vymizli z našich chodníkov, hoci máme v mestách veľa prázdnych plôch. Vrátiť by sa tam dali jednoducho.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme.

5. Živé ihrisko

Človeka poteší nielen to, že môže priestor sám využívať, ale aj pocit, že ostatní ho využívajú spolu s ním. Presvedčenie, že naše mesto ľudia využívajú a bavia sa v ňom, nám samým dodáva odvahu nachádzať v ňom priestor na aktivity, ktorým sme sa doteraz z rôznych dôvodov bránili. Vytvoriť si z mesta svoje živé ihrisko.

Náš projekt sa snaží reagovať na túto víziu formou premeny nefunkčných mestských plôch jednoduchými, finančne nenáročnými zásahmi. Základom je vizuálna štylizácia známych detských hier ako škôlka, labyrint alebo slepá baba, ktoré sa postupom času vytratili z našich chodníkov a ulíc, či hier pre starších a dospelých, ako napríklad bedmintonové ihrisko a bežecká dráha.

Všetky hry sú vizuálne spracované jednoduchými bielymi linkami, ktoré ich navzájom zjednocujú a zároveň svojou štylizáciou nenavodzajú prvoplánovú predstavu ihriska, ale skôr abstraktné obrazce na dlažbe.

Autori: Blížnemu svojmu – Tereza Šufliarska, Michal Maco, Gabriel Sebő. www.ziveihrisko.tumblr.com

živé ihrisko _iv_ihrisko_1_t _iv_ihrisko_3_t _iv_ihrisko_4_t

_iv_ihrisko_6_t

Tušili ste, že na okraji agonického územia Dimitrovky sa nachádza desaťročia opustený areál starého majera Jurajov dvor? Pozrite sa, ako by sa dal využiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie