Denník N

High 5ive: Domy zo škatúľ, špagety v stoke. Ako deťom priblížiť tvorbu mesta 

Autori knihy Město pro každého. Foto - Labyrint
Autori knihy Město pro každého. Foto – Labyrint

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Mestské plánovanie doteraz malo imidž odťažitej témy, ktorou sa zaoberajú len technokrati na úradoch. Rozumieť tomu, ako sa mesto tvorí, je však cestou k pochopeniu životných podmienok. Rozvoj mesta preto preniká na verejnosť, napríklad aj (vedeckými) publikáciami ako Bratislava – (Ne)plánované mesto.

Ako však osloviť úplných laikov? Mládež? Deti? Tieto otázky si položil popularizátor architektúry Osamu Okamura. S výtvarníkmi Davidom Böhmom a Jiřím Frantom vytvorili knihu Město pro každého – Manuál urbanistu začátečníka. Okrem vybraných kapitol z mestského organizmu lákajú hlavne atraktívne priestorové modely.

Obsah stoky tvoria uvarené špagety, domy rastú z papiera, na lampy sa hodia slamky. V detskej perspektíve ožíva mestská doprava a jej kolízie, námestia, pešie koridory, zanedbané geto, sídlisko, reklamy, zeleň a stromy. Z plánovania mesta sa chce stať strategická hra, ktorá vedie k tomu, ako tvoriť dobrý priestor.

*

Namaľovaný obraz vnímate očami, ide primárne o vizuálny zážitok. Pionier abstraktného umenia Vasilij Kandinskij však bol presvedčený, že farby obsahujú atribúty, prostredníctvom ktorých by sme ich mohli aj počuť. Doteraz sa to nieslo skôr v rovine teórie, pretože väčšina z nás natoľko senzibilná nie je.

Možnosť započúvať sa do farieb teraz prináša projekt Play a Kandinsky. Vývojári nakŕmili umelú inteligenciu Kandinského názormi na charakter a náboj jednotlivých farieb. Výsledkom je možnosť vypočuť si zvukové stopy maliarovho obrazu Žltá, červená, modrá (1925). A môžeme si povedať: ten znie celkom dobre!

*

Predstavte si, že ste s niekým zažili čosi zvláštne či zakázané. Nemáte to s danou osobou vydiskutované a hlavne v tom vy sami nemáte jasno. Veľmi radikálny spôsob, ako to vyriešiť: napíšete o problémovej veci divadelnú monodrámu, seba obsadíte do úlohy herca a nič netušiacu dotyčnú osobu pozvete na predstavenie.

Presne toto sa deje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie