Denník N

Veria na duchov či koronu ako biologickú zbraň. Pocity straty kontroly nad pandémiou súvisia s vierou v konšpirácie

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Tí, ktorí nedôverovali oficiálnym inštitúciám pri zvládaní pandémie, vykazovali väčšie pocity úzkosti a nedostatku kontroly a mali aj viac konšpiračných presvedčení, zistilo trio autorov z SAV.

Viaceré experimenty ukázali, že ak ľudí zámerne stresujeme – takže u nich vyvolávame pocity úzkosti, straty kontroly nad vecami a bezmocnosť –, nezriedka sa uchyľujú k jednoduchým konšpiračným riešeniam, ktoré môžu fungovať ako užitočná záplata na inak nezrozumiteľný svet.

Pre konšpiračné teórie je typické, že odmietajú náhodu a do sveta vkladajú úmysel a plán. „Práve toto ich robí pre človeka jasnými, zrozumiteľnými a zmysluplnými, hoci samotný obsah môže byť úplný nezmysel,“ povedal v minulosti pre Denník N sociálny antropológ Vladimír Bahna z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.

Náhoda verzus úmysel

Na jar sa napríklad šírila konšpiračná teória, že nový koronavírus je „americká biologická zbraň“. Fámu spropagoval aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Uvedená teória, že koronavírus umelo vytvorili, „poskytuje väčší pocit kontroly ako skutočnosť, že pandémia sa začala náhodným a nepredvídateľným prenosom vírusu zo zvieraťa na človeka“, povedal pre Denník N psychológ Jakub Šrol z Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

Náhodný prenos zo zvieraťa na človeka nemáme vo svojej moci, zato predstava o koronavíruse ako biologickej zbrani vnáša do vysvetlenia kontrolu – vieme ukázať na domnelého vinníka, prípadne mu zabrániť v ďalšej škodlivej činnosti.

O vzťahu medzi pocitom kontroly a nepodloženými tvrdeniami či konšpiračnými presvedčeniami o pandémii je aj nový článok, ktorý tento mesiac vydal Jakub Šrol s kolegyňami Evou Ballovou Mikuškovou a Vladimírou Čavojovou v časopise Applied Cognitive Psychology.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Veda

    Teraz najčítanejšie