Denník N

Cez víkend sa môžu očkovať už aj taxikári alebo predavači potravín, aj keď majú len 18 rokov

Foto - TASR
Foto – TASR

Aktualizované o 21.45 o potvrdenie ministerstva zdravotníctva.

Tento víkend majú na Slovensku opäť očkovať učiteľov a popritom môžu vakcínu dostať napríklad predavači z potravín, vodiči mestskej dopravy či aj taxikári.

Ide o očkovacie centrá samosprávnych krajov, kde majú očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Tú na Slovensku nateraz používame len pre osoby do 55 rokov, hoci je registrovaná aj pre starších. Pri klinických testoch však mala vakcína malú vzorku starších ľudí.

Ako je možné, že sa k vakcínam pre učiteľov dostanú aj iné skupiny? Ministerstvo zdravotníctva poslalo župám vakcíny a ministerstvo školstva malo dodať očkovacie zoznamy. Vakcín však je viac ako ľudí na zoznamoch a podľa informácií Denníka N sú rozdiely priepastné vo viacerých krajoch – má ísť o tisíce dávok, ku ktorým chýba adekvátny počet učiteľov.

Denníku N to najskôr potvrdil najväčší, Prešovský kraj – vakcín by mal mať 1 500 a učiteľov na zozname je len 240. „Z tohto dôvodu sme intervenovali na ministerstve zdravotníctva, ktoré otvorilo prihlasovanie aj pre ľudí z kritickej infraštruktúry,“ potvrdila hovorkyňa Prešovského kraja Lea Heilová.

Ministerstvo im podľa hovorkyne vyhovelo. Očkovať sa teda môžu aj iní ľudia vo veku 18 až 55 rokov než len učitelia.

V skupine osôb, ktoré sa môžu prihlásiť ako náhradníci, sú už aj zamestnanci jaslí či škôlok a zariadení, ktoré sa starajú o deti a nemuseli doteraz spadať do zoznamu očkovaných: zamestnanci zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa; zamestnanci subjektu, ktorý prevádzkuje živnosť starostlivosti o deti do šesť rokov veku dieťaťa; zamestnanci, ktorí prichádzajú do kontaktu s dieťaťom alebo so žiakom v rámci školského vyučovania v škole; alebo zamestnanci špeciálneho výchovného zariadenia.

Zhruba hodinu po zverejnení tohto článku ministerstvo zdravotníctva túto informáciu potvrdilo na Facebooku pre celé Slovensko.

Má ísť o tieto profesie:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie