Denník N

Desať nových tipov, čo cez víkend pozerať na Netflixe, HBO a v ďalších online službách

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Ako v bavlnke (Netflix)

„Ja nehrám fér. Férovú hru vymysleli bohatí, aby nás ostatných udržali v chudobe,“ hovorí hrdinka gangsterského trileru s prvkami komédie.

(Anti)hrdinka opatruje seniorov, ktorých súd pozbavil svojprávnosti a zveril do jej rúk ich majetok. Je to ďalšia zo zástupu bezohľadných a bezškrupulóznych postáv, ktoré sa najnovšie vyrojili v popkultúre.

Zápletka o inštitúte opatrovníctva, ktorým vedia šikovní právnici človeka pripraviť o kontrolu nad vlastným životom aj majetkom, môže vyznieť zveličene, ale taká je americká realita. Rozprávať by o tom mohla speváčka Britney Spears, ktorá je nesvojprávna roky, hoci čulo koncertuje a zarába peniaze (hovorí o tom aj najnovší dokument Framing Britney Spears).

Netflixový triler je jednoznačne nadštandard, Rosamund Pikeovú budete neznášať, aj keď to formálne na mnohých miestach škrípe a dráma nie dokonale ladí s odľahčenou komédiou.

Európske kmene (Netflix)

Existujú názory, že súčasná rozvinutá mestská spoločnosť je v podstate zhlukom subkultúr a novodobých kmeňov. Scenáristi nemeckého seriálu domýšľajú nápad doslovnejším spôsobom. Maľujú temnú budúcnosť Európy po výpadku elektriny, keď národné štáty po kolapse nahradili súperiace tlupy, kmene a barbarské kniežatstvá. V príbehu jednej rozdelenej rodiny z roku 2074 sa tak môže prelínať futurizmus so stredovekom.

Nemecké Hry o tróny? V istom zmysle áno. Je tu veľa násilia a príbeh, ktorý môžu scenáristi naťahovať donekonečna.

Na jednej strane máte celkom svieže nápady – príbeh v ruinách niekdajšieho multi-kulti Nemecka, jeden z kmeňov pripomína sektu gotikov z rozpadnutého klubu Berghain a podobne. Akurát je to všetko príliš lacné, príliš generické, príliš v štýle Hunger Games pre tínedžerov a bez hlbšie vykreslených hrdinov. Určite to nie je nič vyslovene hlúpe, len celý čas rozmýšľate, ako by to zrežíroval taký Ridley Scott.

Americká fabrika (Netflix)

Tento starší dokument vám netflixový algoritmus sám od seba nepodsunie, aj keď za pozretie jednoznačne stojí. V roku 2008 zatvorili automobilku v americkom Ohiu. Neskôr továreň kúpili Číňania, aby tam obnovili výrobu, akurát to nedopadlo podľa ich predstavy.

Allen vs. Farrow (HBO)

Woody Allen sa najprv odmlčal. Oficiálne vyjadrenie dal až pár dní po premiére. „Títo autori

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie