Denník N

Minnesotská pasca? Súperi na nás nadávali, aj Gáborík sa musel podvoliť, spomína Sekeráš

Sekeráš s Mariánom Gáboríkom - rok 2001. Foto - TASR/AP
Sekeráš s Mariánom Gáboríkom – rok 2001. Foto – TASR/AP

S Minnesotou sa mu podaril historický úspech.

Od zisku striebornej medaily na majstrovstvách sveta v Petrohrade už uplynulo niekoľko týždňov, nadšenie z úspechu postupne utíchlo a slovenskí hokejisti sa chystali na nové sezóny.

Platilo to aj pre Ľubomíra Sekeráša, ktorého však v lete roku 2000 zastihla nečakaná správa. Meno 31-ročného obrancu zaznelo v 8. kole draftu do NHL, v ktorom si Sekeráša vybrala Minnesota Wild – vtedy úplne nový klub v súťaži.

„Uveril som tomu, až keď mi to potvrdil agent,“ smeje sa Sekeráš, ktorému Minnesota v auguste ponúkla aj zmluvu. „Hrával som vtedy v Třinci, kde som býval v hoteli, a spomínam si, ako som chodieval na recepciu čakať na faxy. Zmluvu som napokon podpísal v poslednom možnom termíne,“ spomína.

Hoci vraví, že po anglicky „nevedel ani zaťať“, vydal sa do Ameriky a pred dvadsiatimi rokmi hral v NHL ako najstarší nováčik sezóny. V tíme, ktorý sa opieral o mladú hviezdu Mariána Gáboríka, sa Sekeráš uchytil a odohral v ňom napokon tri veľmi dobré sezóny.

Keď Minnesotu Wild opustil, niektoré veci sa už v dejinách NHL nikdy nezopakovali.

Nebol „vyhadzovačom“

Sekeráš pri spomienkach na NHL hovorí, že ostatné tímy sa na Minnesotu často sťažovali a „nadávali, čo to hrá“. Dôvodom bol veľmi defenzívne zameraný systém trénera Jacqua Lemaira, ktorý sa preslávil praktizovaním systému zvaného pasca v strednom pásme.

Išlo o systém, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie