Denník N

Lekárky z covidovej nemocnice: Pre pacientov po 50-ke je problém nájsť miesto na ventilácii, lebo sú starí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lekárky z nemocnice v Novom Meste nad Váhom museli tento týždeň hľadať pre 55-ročného pacienta miesto na umelej pľúcnej ventilácii 28 hodín. Lôžka s ventiláciami však nemocnice rezervujú pre mladších. V niektoré dni už je to vojnová medicína, hovorí primárka Jana Danková.

Primárka Jana Danková a vedúca lekárka JIS Zuzana Danišková hovoria o situácii v nemocniciach. Obe pracujú v covidovej nemocnici v Novom Meste nad Váhom, predtým pracovali na internom oddelení.

V rozhovore hovoria,

  • ako sa rozhodujú, koho prijmú na oddelenie JIS;
  • koho posielajú na pľúcnu ventiláciu;
  • ako vyzerá komunikácia s rodinou;
  • prečo si myslia, že situáciu už nezvládame;
  • ako vyzerá zháňanie pľúcnej ventilácie v iných nemocniciach.

Ako vyzerá chod covidovej nemocnice?

Danišková: Všetkých pacientov, ktorých sme tu predtým mali a ktorí nie sú pozitívni, odkláňame do okolitých nemocníc – do Trenčína, na Myjavu, do Piešťan – a prijímame len covid pozitívnych bez ohľadu na to, odkiaľ sú. Primárne ide o pacientov, ktorých privezú záchranky, ale ak volajú z iných nemocníc, či máme voľné miesto, prijímame aj ľudí z Bojníc, z Partizánskeho, z Bánoviec, z Nitry – odkiaľ zavolajú.

Koľko máte ešte voľných lôžok?

Danišková: Sú dni, keď nemáme žiadne voľné lôžko, a bývajú také aj tri-štyri dni po sebe. Máme štyri prístelky, ktoré sú v izbách, kde predtým postele neboli. Priestory sú stiesnené, pacienti sú na izbách natlačení.

Musia už ležať aj na chodbách?

Danišková: Na chodbách nie sú, ale sú v izbách, kde je už posteľ navyše. Personál má problém sa tam hýbať, pacienti sú bližšie ako na dva metre.

V nemocnici máte len bežné miesta a JIS?

Danišková: ARO nemáme. Zriadili nás ako covidovú nemocnicu s tým, že sme nikdy nemali ARO, len interné a rehabilitáciu. Máme JIS-ku, kde je 6 lôžok, a 54 lôžok je na oddelení. Všetci pacienti tam môžu byť na kyslíku, niektoré lôžka sú napojené na rozvody a niektoré majú kyslíkové fľaše.

Sú plné?

Vedúca lekárka JIS Zuzana Danišková. Foto – archív Z. D.

Danišková: Momentálne máme štyri lôžka prázdne. Ale minulý týždeň sme od štvrtka do nedele mali voľné miesto, len ak niekto zomrel. Do dvoch hodín sa tieto lôžka naplnili. Hneď nám volala záchranka, či môžu prísť, a do dvoch hodín sa mŕtvy pacient

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie