Denník N

Učil boxovať De Nira kvôli filmu, ktorý ho preslávil. Vynikla v ňom jeho násilná povaha

Jake LaMotta. Foto – AP
Jake LaMotta. Foto – AP

Film sa mu nepáčil. Raz sa spýtal manželky: „Bol som taký naozaj aj v skutočnom živote?“ Odpovedala: „Bol si horší.“

Keď v septembri 2017 po komplikovanom zápale pľúc Jake LaMotta zomrel, novinár Guardianu Kevin Mitchel o ňom v nekrológu napísal: „Nebol skvelým šampiónom, ale určite jedným z najtvrdších. Bolo to boxerské zviera.“

LaMotta, rodák z Manhattanu, bol v období rokov 1949 až 1951 majstrom sveta v strednej váhe. Jeho život však vždy sprevádzali kontroverzie. Fanúšikovia si ho najviac pamätajú z filmu Zúriaci býk (Raging Bull), v ktorom ho hral Robert De Niro.

LaMottovi rodičia boli talianski prisťahovalci, vyrastal v chudobe. Chvíľku žili vo Philadelphii, potom sa vrátili do New Yorku a usadili sa v Bronxe. Otec malého Jaka nútil, aby sa na ulici bil s inými chlapcami. Zabávali sa na nich dospelí z celého susedstva a hádzali im peniaze. Jakov otec z nich platil nájom.

Jake sa potom neúspešne pokúsil o krádež a skončil v nápravnom zariadení pre mladistvých. Keď sa vrátil domov, začal sa boxu venovať viac. Armáda ho totiž odmietla, mal problémy so sluchom. Medzi amatérmi ho neporazil nikto, v devätnástich sa dostal medzi profesionálov.

Z LaMottu, chlapca, ktorý sa nedostal ani do armády, sa potom stal jeden z najobávanejších boxerov.

Jeho najväčším rivalom bol legendárny Sugar Ray Robinson. Obdivovali ho pre jeho nebojácny štýl. Neustále sa približoval k súperom, aj keď schytával tvrdé údery. Vydržal viac ako ostatní a potom súperov terorizoval. Boxoval veľmi jednoducho, ale prinášalo mu to výsledky. Začali ho prezývať „The Bronx Bull“ (Býk z Bronxu). Na scénu sa dostal v období, keď box patril k najpopulárnejším športom v Amerike.

Iba dva roky po tom, ako vstúpil medzi profesionálov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie