Denník N

Ako sme sa preklamali ku katastrofe a aj tak sa z nej nepoučili (reportáž z českého Chebu)

Záchranári pred nemocnicou v Chebe prekladajú pacienta. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Záchranári pred nemocnicou v Chebe prekladajú pacienta. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Keď som po zasneženej diaľnici prichádzal do Chebu, čakal som, kedy uvidím prvý náznak katastrofy, ktorá sa tu odohráva. Kraj začiatkom roka zasiahol covid tak prudko ako nikde inde v Česku.

Lenže zúfalstvo ani smútok neuvidíte, sú pod povrchom, vnútri ľudí, v ich rodinách a za múrmi nemocnice. Z tej sa stal akýsi symbol toho, čím si región prechádza. Miestom, odkiaľ sa teraz ľudia často nevracajú.

Ten šťastnejší koniec

Veľa príbehov, ktoré som v Chebe počul, sa týkalo smrti. Odišli blízki a známi. V hlave mi utkvel jeden, ktorý – hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá – patrí k tým šťastnejším.

Muž prekonal koronavírus, ťažký priebeh so zápalom pľúc. Z nemocnice sa vrátil domov, kde sa oňho starala jeho žena. Jeho stav sa opäť začal zhoršovať. Lapal po dychu, choroba na ňom zanechala ťažké následky. Manželka tušila, že je zle.

Rozhodla sa však nevolať záchranku; nechcela, aby jej muž zomrel za múrmi nemocnice. Je dosť pravdepodobné, že by nedostal ani šancu na intenzívnu starostlivosť a ona by ho už nikdy nevidela.

Odišiel nakoniec doma,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Koronavírus

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie