Denník N

Štátny tajomník Stachura: Antigénové testy sú síce rýchle, ale ich presnosť a možná falošná negativita je rizikom

Foto – MZ SR
Foto – MZ SR

Kapacity nemocníc sú obmedzené najmä počtom intenzívnych lôžok, ktoré sa výrazne zapĺňajú. „Len tretina ľudí na umelej pľúcnej ventilácii je staršia ako 65 rokov,“ hovorí štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura má na starosti nemocnice. Tie posledné dni hlásia, že nemajú voľné lôžka intenzívnej starostlivosti.

V rozhovore hovorí:

  • o stave nemocníc;
  • o medzinárodnej pomoci;
  • ako vyberajú pacientov na intenzívne lôžka;
  • o vyvodzovaní politickej zodpovednosti;
  • či pomáhajú antigénové testy.

Poľská nemocnica v Nowom Targu je ochotná prijať pacientov zo Slovenska. Kedy už budeme v situácii, že takúto ponuku prijmeme?

Poľská strana nám ponúka časť lôžok v južných častiach Poľska. Chceme najskôr využiť všetky možnosti, ktoré ponúkajú naše nemocnice. Pri lôžkach, ktoré si vyžadujú ventiláciu, sa však blížime k stropu, ktorý vie Slovensko zvládnuť. Náš primárny cieľ je, aby sme našim pacientom zabezpečili zdravotnú starostlivosť u nás. Ale ak ich bude nevyhnutné prevážať do zahraničia, využijeme aj túto možnosť.

Takto pred týždňom minister povedal, že máme voľných posledných 51 ventilácií. Kedy sa pri súčasnom tempe minú?

Sú pacienti v kritickom stave, ktorých ochorenie rýchlo postupuje a zomierajú do niekoľkých dní, a zároveň sú pacienti, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť veľmi dlho a je ťažké ich od ventilátora odpojiť. Teda nie je to ľahké predpovedať. Žiaľ, evidujeme stále viac mladších pacientov. Z 360 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii je len 111 starších ako 65 rokov. Priemerná dĺžka hospitalizácie na oddeleniach intenzívnej medicíny je 9,8 dňa.

Koľko voľných miest máme dnes?

Máme okolo 45 až 50 lôžok pre pacientov s potrebou umelej pľúcnej ventilácie, resp. pre pacientov, ktorí si vyžadujú najnáročnejšiu formu liečby.

Týždeň predtým bolo voľných okolo 70 miest, tempo sa teda spomalilo?

Nápor na lôžka intenzívnej starostlivosti je enormný. Vidíme to aj podľa telefonátov, ktoré musia kolegovia z operačného strediska urobiť, aby našli miesto pre pacienta, ktorý potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Niekedy to je 20 až 30 telefonátov s rôznymi nemocnicami, kým sa im podarí nájsť miesto.

Pacienti sa tak už neprivezú do nemocnice podľa spádu, ale podľa toho, kde je voľné miesto?

Našou snahou je robiť plánované preklady. Pretože ak má nemocnica zaplnenú kapacitu vhodných lôžok a sanitka im privezie akútneho pacienta na urgentný príjem napríklad v noci, hľadanie voľného miesta v okolitých nemocniciach je zaťažujúce pre personál a trvá veľmi dlho.

Nemocnica, ktorá má plné lôžka intenzívnej starostlivosti alebo sa už nedokáže postarať o väčší počet pacientov s ochorením, má včas kontaktovať operačné stredisko prevozu pacientov a hľadať možnosti plánovaného presunu, hoci do vzdialenejšej časti republiky.

Prekonali sme hranicu 4-tisíc hospitalizovaných, vidíme stále rast pacientov v nemocniciach. Musíte mať odhady, kedy sa miesta s umelou pľúcnou ventiláciou naplnia.

Všetko závisí od rýchlosti nárastu hospitalizovaných pacientov. Problémy máme už teraz, väčšina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie