Denník N

Plán obnovy podľa Hlasu ukázal odpisovanie, nesplnené sľuby Smeru a Pellegriniho chuť mať pod sebou veľa peňazí

Peter Pellegrini by rád vystriedal do funkcii premiéra Igora Matoviča. Foto N - Vladimír Šimíček
Peter Pellegrini by rád vystriedal do funkcii premiéra Igora Matoviča. Foto N – Vladimír Šimíček

Do návrhu plánu obnovy Hlas napísal aj predstavu o posilnení premiéra. Tvorbu návrhu si strana pri viacerých témach uľahčila odpisovaním.

Takmer šesť miliárd eur od Európskej únie, pomocou ktorých má Slovensko prekonať dôsledky pandémie, by mal zastrešovať predseda vlády, navrhuje opozičný Hlas. V strane Petra Pellegriniho by chceli, aby vznikol „úrad predsedu vlády“ s kompetenciami ovplyvňovať použitie stoviek miliónov eur z Bruselu.

Ide o návrhy strany, ktorá je v posledných mesiacoch v prieskumoch jednoznačne najsilnejšou zo všetkých politických strán s ambíciou nominovať po nasledujúcich voľbách premiéra. So Smerom sa Hlas pokúša o predčasné voľby aj cez referendum.

vlastným návrhom, ako by mal vyzerať národný plán obnovy, prišiel Hlas minulý týždeň. Zahŕňa aj opatrenia, ktoré jeho predstavitelia nepresadili, keď ešte ako spolupracovníci Roberta Fica zastávali vládne funkcie počas dvanástich rokov vládnutia Smeru.

Dokument má 34 strán a píše sa v ňom, ako nevyhnutne potrebuje Slovensko napredovať v školstve, digitalizácii či zdravotníctve, ktoré je pre covid-19 pred kolapsom. Za tieto oblasti v minulosti zodpovedal aj samotný Pellegrini, keď bol digitálnym lídrom, vicepremiérom pre informatizáciu, niekoľko mesiacov aj ministrom školstva a chvíľu aj zastupujúcim ministrom zdravotníctva – a najmä dva roky premiérom.

Déjà vu: Obnovte nemocnice

Ako jedno z kľúčových opatrení v oblasti zdravotníctva spomína Hlas stratifikáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie