Denník N

Zastavte ten očkovací chaos, kým sa spoločnosť úplne nerozdelí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri očkovaní ide o život, preto musí byť poradovník zrozumiteľný a každému rovnako dostupný. Štát nesmie dať ľuďom šancu, aby o svoj termín bojovali.

Hľadanie správneho poradia v očkovaní proti covidu má všetky potrebné náboje na to, aby v krajine vytvorilo nepriateľstvá a výčitky takých rozmerov, že budú deliť spoločnosť aj niekoľko generácií.

Pandémia raz odíde, ale do veľkej miery tu zostane rozdelenie spoločnosti na tých, čo z akéhokoľvek dôvodu využili možnosť očkovať sa skôr, a tých druhých.

Vo všeobecnosti to bude nerozlúsknuteľná dilema podobná tomu, ako sa našou históriou ťahá opakovanie otázky, či bolo v poriadku vstupovať do komunistickej strany v časoch normalizácie. Ešte aj dnešní tridsiatnici majú na to názor viac-menej kopírujúci to, ako sa rozhodli ich rodičia.

A, bohužiaľ, rovnako aj v prípade očkovania budú len slabo fungovať výzvy, aby sa nevynášali všeobecné súdy, navyše ovplyvnené hnevom alebo strachom. Ide o život, ide o nepríjemnú dilemu, do ktorej nás dostala nepripravených náhoda. Preto väčšinou prijmeme názor, ktorý vyhovuje našej rodine a našim blízkym, a budeme málo pátrať po tom, ako ten príbeh vyzerá z pohľadu iných.

Väčšina z nás, ak sa dožije jesene, bude poznať niekoho menej alebo viac blízkeho, kto sa jej nedožil, a jeho smrť budeme klásť za vinu nielen náhode a zlému riadeniu štátu, ale aj ľuďom, ktorí sa podľa nás predbehli v rade na záchranu života. Bude to mimoriadne nespravodlivé a zjednodušujúce, ale takto fungujú morálne súdy, keď sa cítime ohrození.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie