Denník N

Plné stanice, zákazy, aj vítajúce davy. Ako sa k utečencom postavili naši susedia?

Stanica Budapešť Keleti. Foto - TASR/AP
Stanica Budapešť Keleti. Foto – TASR/AP

V piatok sa mimoriadne zídu krajiny V4, aby dohodli spoločný postup pri utečencoch. Už teraz konajú podobne a kritizujú kvóty. Rakúsko sa sťažuje, že na nečinnosť krajín V4 dopláca.

Maďarsko: Plot a plná stanica

Na stanici Budapešť Keleti už mesiace žijú utečenci a migranti, ktorí čakajú na vlaky smerom na Západ. Sú ich tisíce, každým dňom prichádza do Maďarska viac ľudí.

Nezastavil ich ani plot, ktorý už stojí pozdĺž hranice so Srbskom. Maďarské úrady v utorok ráno zastavili všetky vlaky, ktoré na stanicu Keleti prichádzali, či odchádzali. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács ako dôvod uzatvorenia stanice Keleti uvádzal úsilie Maďarska vyhovieť právnym predpisom Európskej únie, teda úsilie nepustiť nikoho bez pasu a platných dokladov cez schengenské hranice. Neskôr tlačové oddelenie maďarských železníc informovalo, že vlaková doprava je na stanici Keleti obnovená, ale nie pre migrantov. Tí naďalej nemajú prístup na peróny.

Iba v pondelok na viedenskú stanicu Westbanhof dorazilo asi 3650 ľudí na úteku, ktorí na vlaky nastúpili v Budapešti. Väčšina z nich pokračovala ďalej do Nemecka, v Rakúsku požiadalo o azyl len šesť Afgancov.

Na maďarskej stanici vládne chaos. Migranti sa snažia dostať na odstavené vlaky, v ceste im stoja policajti, ktorí zablokovali peróny aj podchody.

Na stredu ohlásili zástancovia utečencov pochod z inej budapeštianskej stanice Nyugati do centra mesta. Protestovať budú proti návrhom zákonov, ktoré by nelegálne prekročenie hraníc kategorizovali ako trestný čin. Aktivisti tiež tvrdia, že vláda využíva armádu na hranici a zvýšené policajné kontroly na to, aby v ľuďoch prebudila strach.

Česko: Nesiahajte na eurofondy

Rakúsky kancelár Werner Faymann nekritizoval iba Maďarsko, ale aj Česko, ktoré označil za štát nepripravený na nápor utečencov. Problém by Česi nemali naďalej ignorovať, pretože to vedie k tomu, že má Rakúsko znásobenú zodpovednosť mu čeliť, vyhlásil.

Aj v Česku, podobne ako na Slovensku, chcú utečencom pomôcť skôr mimovládne aktivity. Cirkvi vláde ponúkli, že ich ubytujú v prázdnych kláštoroch, vznikla tiež výzva Česko vítá uprchlíky.

Český premiér Bohuslav Sobotka cez víkend odmietol návrh rakúskej ministerky vnútra, aby Brusel prepojil prerozdeľovanie eurofondov s ochotou krajín pomôcť utečencom. „Európske fondy sú nástrojom solidarity. Nemali by byť spájané s riešením migračnej krízy,“ vyhlásil Sobotka. Ostrejší je prezident Miloš Zeman, ktorý by na hranice nasadil armádu.

Sobotka hovorí, že Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko dohodnú spoločný postup pri utečeneckej kríze v piatok na mimoriadnej schôdzke V4.

Aj česká polícia sprísnila kontroly, pravidelne hlási, že zadržala desiatky utečencov vo vlakoch. Na stanici v Břeclavi na hranici so Slovenskom zadržali v noci z pondelka na utorok 214 utečencov.

V Rakúsku zadržali aj českého prevádzača, ktorý smerom do Viedne prevážal 37 osôb v jednej dodávke. V minulosti hrozili prevádzačom dva roky väzenia. Po prípade s nákladným autom pri Parndorfe sa však očakávajú prísnejšie tresty. Rakúska a bulharská polícia už v súvislosti s minulotýždňovou tragédiou zadržala najmenej sedem podozrivých osôb.

Poľsko: Tak ich teda prijmeme viac

Rakúsko sa pustilo aj do Poľska a pobaltských štátov. Podľa Faymanna problém ignorujú. Poľsko doteraz tvrdilo, že je schopné prijať 2200 utečencov do roku 2017. Keby kvóty navrhované Európskou komisiou prešli, museli by ich prijať ešte viac.

Premiérka Ewa Kopaczová v pondelok vyhlásila, že Poľsko je ochotné tieto počty zvýšiť, konkrétne číslo však zatiaľ neuviedla.

Rakúsko: Vítanie davov aj kritika Nemecka

Nielen v Maďarsku, ale aj v Rakúsku sa nocuje na staniciach. Asi päťsto ľudí prespalo z pondelka na utorok na viedenskej stanici, možno až dvetisíc migrantov čakalo na stanici v Salzburgu. Pomáha im tam Červený kríž a rakúski dobrovoľníci.

Maďarskú vládu kritizoval rakúsky kancelár Werner Faymann za nehumánnosť po tom, ako v Budapešti zamedzili prístup na stanicu. Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi v rozhovore v televízii ORF odkázal, že Európu netvoria steny a ostnaté drôty, strážne veže, ale solidarita a ohľad na vlastnú minulosť. Potvrdil však, že vnútorné hranice únie je dôležité strážiť, a tiež vyzdvihol dôležitosť boja s prevádzačstvom.

Rakúsko od tragédie v chladiarenskom aute, ktorá sa stala minulý týždeň, sprísnilo hraničné kontroly. Policajti prezerajú všetky autá prichádzajúce do krajiny.

Ak však migranti do Rakúska vkročia a nechcú požiadať o azyl, Rakúsko sa správa podobne ako Maďarsko. Púšťa ich ďalej smerom do Nemecka, ktoré podľa rakúskej ministersky vnútra  Johanny Miklovej-Leitnerovej dáva migrantom hektickými vyhláseniami falošné nádeje.

Nemecký Úrad pre migráciu a utečencov vyhlásil, že všetkých sýrskych utečencov okamžite zaradia do azylového konania bez ohľadu na to, v ktorom štáte prekročili hranicu prvýkrát a kde odovzdali odtlačky prstov. Ako vojnoví utečenci by podľa nemeckej vlády mali byť zvýhodnení. Angela Merkelová však v pondelok vyhlásila, že utečenci sa musia naďalej registrovať v krajinách, ktorých hranice prvýkrát prekročili.

Aj vo Viedni prebiehajú demonštrácie, ktoré požadujú lepšie riešenie utečeneckej krízy. V pondelok sa v hlavnom meste zišlo asi 20-tisíc ľudí, ktorí požadovali vytvorenie oficiálnych koridorov, cez ktoré by mohli migranti bezpečne prúdiť. Aj viedenská demonštrácia smerovala zo stanice, na ktorej migranti nocujú, do centra. Pred začiatkom demonštrácie sa v Dóme svätého Štefana zišli ľudia na omši za 71 obetí tragédie na diaľnici. Kardinál Christoph Schönborn počas nej vyzval k solidarite a upozornil, že už nemôžeme zatvárať oči pred problémom.

V pondelok ráno prišlo na viedenskú stanicu šesť vlakov z Budapešti a z dediny Hegyeshalom na hraniciach. Boli plné utečencov. Viedenčania ich vítali nákupnými košíkmi s vodou, jedlom, oblečením, plienkami, ovocím, sladkosťami. Keď sa dvere vlaku otvorili, utečencov privítala stovka Viedenčanov pripravených pomôcť.

Migranti a utečenci prúdia cez srbsko-maďarské hranice do schengenského priestoru denne. Prichádzajú ich tisíce, väčšina z nich sa zastaví na neďalekých staniciach v Budapešti. Keď sa dostanú do ešte bližšej Viedne, prenocujú na niektorej stanici alebo v tábore Traiskirchen. Dobrovoľníkov, ktorí im pomáhajú, nikdy nie je dosť.

Utečenci potrebujú oblečenie, vodu, jedlo (najlepšie konzervy a suché potraviny, ktoré vydržia), hygienické potreby, plienky, spacáky, deky, dobré topánky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie