Denník N

Bioinformatička Kováčová: Z letov z Afriky som zhrozená, juhoafrický variant tu už asi máme

Bioinformatička Viera Kováčová. Foto – archív Viery Kováčovej
Bioinformatička Viera Kováčová. Foto – archív Viery Kováčovej

Bioinformatička Viera Kováčová pracuje na univerzite v Kolíne nad Rýnom, momentálne žije v Kamenici (Chemnitz) v Sasku. Pôsobí aj v spoločnosti MultiplexDX. V rozhovore pre Denník N porovnáva pandemickú situáciu v oboch krajinách a približuje nemecké protipandemické opatrenia.

„Merkelovú za komunikačné schopnosti obdivujem. Vo svojich príhovoroch všetko vysvetľuje. Obyvateľov prosí o zhovievavosť. To, čo vraví, aj dokladuje vedeckými štúdiami,“ hovorí Kováčová.

Vedkyňa upozorňuje, že niektoré protipandemické opatrenia na Slovensku sú nedomyslené: „Keď ľudia nemajú z čoho žiť, sú nútení, aby zatajili svoje príznaky, a idú robiť.“

Keď sa Kováčová chcela dostať na Slovensko, zažila chaos. „Viackrát sme volali na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, aby sme sa pýtali na výnimky, lebo sme tomu nerozumeli. Ministerstvo vnútra a ministerstvo práce nám poslali iné informácie.“

Vedkyňa hovorí o Sputniku, liečbe covidu či nových variantoch koronavírusu. Približuje aj prácu na PCR testoch pri odhalení britského variantu. Hovorí, že rozmach leteckej dopravy predstavuje riziko s ohľadom na ďalšie pandémie.

„Hrozbu, o ktorej sa hovorí málo, predstavujú aj rastlinné patogény. Ak by tu vyhynula polovica rastlín, mohla by nastať apokalypsa.“

Čo hovoríte na rozhodnutie používať vakcínu Sputnik V na Slovensku, hoci ju ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA)? (Po uskutočnení rozhovoru začala Európska lieková agentúra 4. marca 2021 priebežné hodnotenie vakcíny Sputnik V.)

Som veľmi proeurópsky a medzinárodne orientovaný človek. Podľa článkov, čo som k tomu čítala, mi to príde predovšetkým ako geopolitická hra. Na Slovensku mám momentálne rodičov a bojím sa, aby nedošlo k tomu, že očkovanie neschválenou vakcínou zmenia z dobrovoľného na povinné a prikážu ho. V žiadnom prípade nechcem, aby sa očkovali niečím, čo nie je schválené Európskou liekovou agentúrou.

Podľa Lancetu je ruská vakcína bezpečná a účinná. V čom je problém?

Lancet je jediný zdroj, ktorý publikoval údaje o vakcíne. Ani tam mi nesedí tretia klinická fáza, chýba poriadne porovnávanie experimentálnej a kontrolnej skupiny. Viac údajov nie je. Diskutuje sa o novej vakcíne od Johnson & Johnson, ktorá má prísť na európsky trh. Mohlo sa počkať zopár dní.

Porovnávala som si ceny vakcín. Dve dávky ruskej vakcíny vychádzajú asi na 20 dolárov, pričom AstraZeneca je 1,78 eura za dávku. Johnson & Johnson by mal byť zhruba za osem dolárov, ale neviem, či je to pre európsky alebo americký trh.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie