Denník N

Veľakrát ľuďom musíme klamať do očí, že to bude dobré, aj keď vieme, že to dobré nebude (reportáž z covidovej zóny)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pľúcne oddelenie v Univerzitnej nemocnici v bratislavskom Ružinove je s malými prestávkami rok covidovou zónou. Videli sme, ako si korona berie ľudí, ktorí mali chuť do života. Zdravotníci si na túto nevyspytateľnosť covidu zvykajú, nemajú inú možnosť.

Na obed im priniesli mäso s prílohou. Keď ležíte na chrbte a v rukách máte hadičky od prístrojov, neje sa to najjednoduchšie. Celé telo je oslabené covidom. Navyše, do nosa vám prístroj vháňa vzduch obohatený kyslíkom. Na jednotke intenzívnej starostlivosti to už tak chodí.

Pani Petronela Ravaszová sa pri jedení na nič nesťažovala. Skôr naopak, 60-ročná kuchárka zamestnaná na ministerstve financií vtipkovala.

„Keď príde Heger, poviem mu, aby na zdravotníctvo dal vrece peňazí, aby sme mohli fungovať a bolo nám dobre. Bude to stačiť?“ spýtala sa primára zo svojej postele pod oknom.

Videoreportáž z pľúcneho oddelenia: Musíme klamať ľuďom do očí, že to zvládneme, že to bude dobré (autorky: Veronika Folentová, Martina Koník)

V nemocnici ležala týždeň. Keď ju priviezla sanitka, rovno ju dali na jednotku intenzívnej starostlivosti. Hovorila s ťažkosťami, no optimisticky: „Už je lepšie. Cítim sa výborne, zlepšuje sa to.“

S pani Ravaszovou sme hovorili v stredu doobeda. Vo štvrtok ráno nečakane zomrela.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie