Denník N

V Hollywoode odovzdali Zlaté glóbusy: Najlepšie seriály a filmy a kde ich môžete vidieť

Frances McDormand vo filme Krajina nomádov (Nomadland).
Frances McDormand vo filme Krajina nomádov (Nomadland).

Najlepšími filmami sú Krajina nomádov a komediálny Borat, medzi seriálmi bodovali Koruna, Dámsky gambit a Schitt’s Creek.

Bola to najčudnejšia sezóna v dejinách. V netradičnej podobe, naživo a sčasti online, prebehol aj ceremoniál výročných cien Hollywood Foreign Press Association.

Prvýkrát sa konal na dvoch miestach naraz: v Los Angeles aj v New Yorku. A vzhľadom na pandémiu neprekvapuje, že najviac ocenení pozbieral Netflix. Zoznam víťazov je na konci článku.

Krajina nomádov

Najlepšia dráma aj najlepšia režisérka (Chloé Zhao).

Fern (Frances McDormand) je osamelá šesťdesiatnička. O manžela prišla, teraz žije v dodávke a kočuje s ňou po Amerike. Prespáva po kempoch, pretĺka sa, ako sa dá, živí sa drobnými brigádami. Sledujete pomaly plynúce road movie a začína vám to celé dochádzať až postupne: že táto novodobá nomádka nie je obeť spoločnosti, ale je na ceste dobrovoľne.

Samota jej vyhovuje, potrebuje cestu a šíry obzor pred sebou. Necíti sa dobre v dome či byte, medzi štyrmi stenami. Hovorí, že nie je bezdomovec. „Mám domov, bývam v aute.“

Skvelá McDormand vdýchla svojej postave uveriteľnosť. Príbeh plynie bez zvratov a dramatických udalostí, je to vlastne feelgood movie, kde sú všetci ľudia dobrí, nápomocní, sympatickí. A hoci sa úspešne vyhýba úskaliam žánru sociálnej drámy, nemôže to nebyť tak trochu aj portrét chudobnej odvrátenej Ameriky so životom outsiderov na okraji spoločnosti.

Chloé Zhao má 38 rokov, pochádza z Číny a je len druhou ženou v dejinách, ktorá dostala Zlatý glóbus za réžiu. Krajinu nomádov napísala, režírovala aj zostrihala. Vyhrala s ňou festivaly v Benátkach aj Toronte.

Inšpirovala ju kniha novinárky Jessicy Bruder mapujúca dobrovoľných tulákov, pričom si všimla, že medzi nimi prevládajú starší ľudia a zjavne ide o generačnú vec. Mnohí z amerických nomádov v karavanoch sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie