Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mrazoch v Texase, zlyhaní elektrární a najmä republikánoch, ktorí stále nechcú uznať klimatické hrozby

Texas po snehovej búrke v polovici februára 2021. FOTO - TASR/AP
Texas po snehovej búrke v polovici februára 2021. FOTO – TASR/AP

Mrazivá vlna v americkom Texase odpojila ľudí od elektriny a na podchladenie ich už zomreli desiatky. Lenže to, čo vyzerá ako prírodná katastrofa, je skôr dôsledok katastrofálnej politiky republikánov a popieračov klimatických zmien.

V New York Times priniesli dvaja komentátori zaujímavé pohľady na krízu v Texase. Prvým je Thomas L. Friedman, ktorý vidí príčinu masívneho výpadku elektriny v deregulácii jej výroby. Texas sa kvôli tomu odpojil od federálnej elektrickej siete, aby nemusel spĺňať pravidlá regulácie. Americkí republikáni však aj tak obviňujú z výpadku veterné elektrárne a podľa nich to len ukazuje, že celý plán prezidenta Joa Bidena na podporu obnoviteľných zdrojov energie je nezmysel. Podľa nich sa treba vrátiť k fosílnym palivám.

Friedman usvedčuje republikánov zo lži, lebo mráz nezastavil len veterné turbíny, ale aj plynové a uhoľné elektrárne, a dokonca prinútil úrady odstaviť aj jeden nukleárny reaktor, lebo v mraze prestali fungovať vodné čerpadlá na chladenie reaktora.

Texas teraz čaká na pomoc od federálnej vlády, voči ktorej sa vymedzil, keď sa odstrihol od federálnej elektrickej siete. Tomu sa podľa Friedmana hovorí „privatizácia ziskov a socializácia strát“, keď zisky majú súkromné elektrárne a ich straty zaplatia americkí daňoví poplatníci.

Problém – takmer ako so všetkým v dnešnej Amerike – je politický. Popieranie klimatických zmien je politický postoj republikánov. Fakty sú také, že Amerika zažila od roku 1980 takmer 300 klimatických katastrof, ktorých škody presiahli dokopy takmer 1,9 bilióna dolárov, ale tie najväčšie boli spôsobené katastrofami v poslednej dekáde. Lenže republikáni to nechcú počuť.

Elektrárne v Texase neboli pripravené na tuhé mrazy a Friedman cituje Hala Harveyho, riaditeľa firmy pre energetické inovácie: „Jaskynný človek chápal, že sa má pripraviť na horšie časy, vtáci to chápu, veveričky to chápu. A čo robí Texas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie