Denník N

Fíni ňou očkujú aj šesťdesiatnikov s rakovinou, Dáni sú opatrnejší. Ako Európa používa AstraZenecu

V pondelok 8. 2. sa vakcínou AstraZeneca zaočkoval francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran. Foto - tasr/ap
V pondelok 8. 2. sa vakcínou AstraZeneca zaočkoval francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran. Foto – tasr/ap

Francúzi zvýšili limit na očkovanie vakcínou AstraZeneca na 74 rokov pre ľudí so zdravotnými komplikáciami. Zrušiť vekové obmedzenia vo svetle nových štúdií zvažujú Nemci, Rakúšania aj Belgičania.

Portugalsko bolo na prelome januára a februára najhoršou krajinou na svete v počte úmrtí v súvislosti s covidom. Keď miestne úrady zvažovali, ako naložia s čerstvo schválenou vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, rozhodli sa, že na opatrnosť nie je miesto.

Portugalsko ako jeden z mála štátov Európskej únie schválilo vakcínu od spoločnosti AstraZeneca pre všetkých dospelých ľudí, vrátane staršej populácie.

„Zlá situácia v krajine sa pri rozhodovaní brala do úvahy, ale nebol to ten hlavný dôvod,“ hovorí pre Denník N portugalský epidemiológ Manuel Gomes. Tým podľa neho boli výsledky klinických štúdii z prvej, druhej aj tretej fázy. Z rovnakých dôvodov schválila vakcínu pre všetkých dospelých aj Európska lieková agentúra.

Nemcom nerozumie

Väčšina krajín však bola konzervatívnejšia. Po tom, čo Nemci odporučili očkovať vakcínou od AstraZenecy iba ľudí do 65 rokov, zaviedli obmedzenia ďalšie štáty. Tie najopatrnejšie, vrátane Slovenska, ju dávajú len dospelým do 55 rokov.

„Nie je žiaden dôvod v tomto bode rozlišovať medzi AstraZenecou a mRNA vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech či Moderna, vzhľadom na to, čo vieme a čo nevieme. Prioritou teraz je vyhnúť sa vážnym priebehom choroby, hospitalizáciám a úmrtiam a AstraZeneca to dokáže účinne,“ povedal Gomes, jeden z hlavných epidemiológov v krajine.

Dodal, že celkom nerozumie nemeckému rozhodnutiu v tejto veci. „Ľutujem, že sa k nim pridalo toľko krajín. Pošpinili dobrú vakcínu, ktorá dokáže predchádzať vážnemu priebehu choroby u starších a je výrazne nad hranicou 50 percent, ktoré zaviedli regulátori. Ak musíme obmedzovať vakcínu od AstraZenecy do 65 rokov, ako vysvetlíme, že vakcínu od Pfizeru dávame aj ľuďom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie