Denník N

Realistický reset vzťahov medzi USA a Saudskou Arábiou

Korunný princ a de facto vládca Saudskej Arábie Mohamed bin Salmán, známy ako MBS. Foto - TASR/AP
Korunný princ a de facto vládca Saudskej Arábie Mohamed bin Salmán, známy ako MBS. Foto – TASR/AP

Za smrť novinára môže korunný princ. No prestať s ním rokovať by nebolo rozumné.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Správa, ktorú v piatok vydali americké spravodajské služby o vražde saudskoarabského novinára s trvalým pobytom v USA Džamala Chášukdžího v októbri 2018 na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule, do veľkej miery najmä potvrdzuje to, čo sme už vedeli. Operáciu zajatia alebo zabitia Chášukdžího schválil Mohamed bin Salmán, saudskoarabský korunný princ a v mnohých ohľadoch už aj najmocnejšia osoba kráľovstva. MBS, ako ho volajú po celom svete, chcel Chášukdžího mŕtveho, aby sa zbavil tvrdého kritika a zastrašil iných budúcich kritikov svojej vlády.

Je nepravdepodobné, že ešte nájdeme dymiacu zbraň, ale odtlačky prstov MBS vidno pri Chášukdžího smrti všade. Existujú nielen bohaté fotografické a komunikačné dôkazy o tom, že vraždu vykonali ľudia blízki korunnému princovi. Dôležitá je aj skutočnosť, že v Saudskej Arábii sa bez povolenia MBS nestane nič s významným politickým rozsahom.

Cíti veci inak

Administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa sa v tom čase pozerala opačným smerom, ako sa to v prípade zjavného porušovania ľudských práv deje často. Trump sa navyše chcel vyhnúť roztržke s MBS, ktorého protiiránsku politiku oceňoval. A táto politika bola považovaná za významný dôvod, prečo bola saudskoarabská vláda ochotná nakupovať výzbroj od amerických výrobcov.

Administratíva prezidenta Joa Bidena to cíti inak. USA sa už vzďaľujú od účasti na saudskoarabských vojenských operáciách v Jemene. A ľudské práva hrajú v americkej zahraničnej politike opäť ústrednú úlohu. Skutočnosť, že Biden nekomunikoval priamo s MBS, ale namiesto toho zavolal chorému kráľovi Salmanovi, podčiarkuje Bidenovu túžbu oddeliť americký vzťah ku kráľovstvu od vzťahu ku korunnému princovi.

Ale toto oddelenie pravdepodobne nebude možné udržať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie