Denník N

Vakcíny AstraZenecy míňame rýchlejšie ako iné štáty v Únii. Očkujeme plynule, ale nemáme prehľad, koho a prečo

Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove. Foto - TASR
Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove. Foto – TASR

Vakcinačnú kampaň sprevádzajú náhle zmeny v stratégii, ale už aj chaos v dátach. Cez víkend župy zaočkovali tisíce ľudí, ministerstvo hlásilo len zlomok. Štruktúru očkovaných nepoznáme.

Miša má tridsať rokov a pracuje v predajni jedného z mobilných operátorov. Aj napriek tomu, že je pomerne mladá, sa už tento víkend bola očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Po rozhodnutí ministerstva zdravotníctva vydaného v piatok totiž spadá do skupiny ľudí, ktorí sa očkovať môžu. Aj predajcovia mobilných operátorov sú totiž „zamestnanci subjektu prevádzkujúceho maloobchodnú prevádzku“, ktorá počas lockdownu nie je zatvorená.

Miša navyše v predajni prichádza do priameho kontaktu so zákazníkmi, čo je ďalšia podmienka, aby sa ľudia z maloobchodu mohli dať zaočkovať. „Veľká časť mojich zákazníkov sú dôchodcovia nad 65 rokov, ktorí sa nemusia a ani nechcú dať testovať,“ hovorí.

„Mnohí sú, samozrejme, zodpovední, ale nájde sa medzi nimi veľa takých, ktorí nerešpektujú ani základné nariadenia, týkajúce sa napríklad správneho nosenia rúška. Predstavujú pre mňa celkom veľké riziko nákazy. Vidím, ako chodia z pošty do potravín, a potom prídu k nám. Testy sa u nás nekontrolujú, ignorujú aj dezinfekciu.“

Na očkovanie sa teda prihlásila hneď, ako to bolo možné. „Nemám nervy sa stresovať a do budúcna sa nechcem obmedzovať v dôvodu cestovania. Takže som to brala tak, že čím skôr som sa zaočkovala, tým lepšie pre mňa a moju rodinu,“ povedala.

Očkovanie v Prešove. Foto – TASR

Vakcíny míňame rýchlejšie, ale prečo?

Viacero európskych štátov hlási problémy s míňaním vakcín od spoločnosti AstraZeneca. Francúzsko do piatku zužitkovalo 16 percent z 1,1 milióna dávok vakcíny, podobne na tom boli Taliansko či Nemecko.

V Česku do nedele ľuďom podali 23 768 dávok vakcíny AstraZeneca zo 112 800 dávok, ktoré krajina dostala. Čiže asi jednu pätinu.

Slovensko je na tom lepšie, podľa oficiálnych dát sme minuli 47-tisíc dávok tejto takzvanej oxfordskej vakcíny zo 137-tisíc doteraz dodaných vakcín. Podľa plánu pritom malo prísť tejto vakcíny oveľa viac, vo februári až 210-tisíc dávok.

Vakcinovať plynulo sa nám darí nielen vďaka nasadeniu nemocníc, lekárov a krajov, ale aj vďaka náhlym zmenám očkovacej stratégie, ktoré otvárajú možnosť dostať vakcínu pre čoraz širší okruh ľudí – aj keď vôbec nevieme, ako sme na tom s vakcináciou zraniteľných skupín obyvateľstva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie