Denník N

15 otázok o respirátoroch: Môžem ho použiť opakovane? Potrebujem ten s nanovláknami? Čo keď sa mi v ňom zle dýcha?

Ilustračné foto – TASR/DPA
Ilustračné foto – TASR/DPA

Moje rúško chráni teba, tvoje rúško chráni mňa – to poznáme. S respirátorom to je inak, ten by mal chrániť predovšetkým svojho nositeľa.

Nie je ale úplne jednoduché zariadiť, aby to tak naozaj bolo. Aby sme vám uľahčili správny výber a použitie respirátorov, pripravili sme súhrn najčastejších otázok a odpovedí.

Respirátory triedy FFP2 budú na Slovensku povinné od 8. marca v obchodoch a hromadnej doprave, od 15. marca vo všetkých interiéroch.

V Česku sú na rozdiel od Slovenska okrem FFP2 respirátorov povolené aj tie s označením KN95, ktoré zodpovedajú čínskym štandardom.

Z originálneho textu českého Deníka N sme informácie o nich vynechali, keďže neboli vyskúšané podľa európskych predpisov a slovenské ministerstvo zdravotníctva ich neodporúča.

Ďalšie podrobnosti a praktické rady nájdete aj na facebookovej stránke ministerstva.

Prečo máme nosiť respirátory, keď doteraz stačili rúška?

Podľa viacerých štúdií znižujú továrensky vyrobené rúška pravdepodobnosť nákazy asi na pätinu (oproti situácii, keď sa nechránime ničím), zatiaľ čo respirátory filtračnej triedy FFP2 asi na dvadsatinu – oboje za predpokladu, že ochranu používajú obaja ľudia, ktorí sú v kontakte.

Existujú štúdie uvádzajúce iné čísla, nikto ale preukázateľne nespochybnil, že respirátor je voči nákaze koronavírusom účinnejší ako rúško a rúško účinnejšie ako nič.

Štúdie a v nich uvádzané hodnoty sa rôznia predovšetkým preto, že nikdy predtým sa ochrannému účinku respirátorov nevenovala taká veľká pozornosť. Meria sa preto vo veľkom a na plný vedecký konsenzus ešte nebolo dosť času.

Vzhľadom na to, že epidemická situácia v Česku a na Slovensku je momentálne najhoršia za celú pandémiu a obe krajiny zároveň patria k najhorším na svete, hľadajú cesty, ako šírenie nákazy obmedziť. Povinné nosenie respirátorov dáva zmysel za predpokladu, že sa s nimi zaobchádza správne.

Podľa súčasných poznatkov sa koronavírus SARS-CoV-2 šíri dvoma hlavnými spôsobmi: kvapôčkami a priamo vzduchom. Rúška dobre chránia proti kvapôčkam, respirátor poskytuje čiastočnú ochranu aj proti vírusovým časticiam, ktoré sa voľne vznášajú vo vzduchu.

Ako si vybrať správny respirátor?

Zvoľte si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie