Denník N

Oči dokorán pre dielo 33 x 33

Emoke Vargova- 33 x 33 (I.), 1996. zbierka GMB
Emoke Vargova- 33 x 33 (I.), 1996. zbierka GMB

33 x 33 je názvom aj rozmerom diela, ktoré vzniklo v Zürichu počas študijného pobytu Emöke Vargovej krátko po revolúcii v novembri 1989. Autorke sa podarilo zachytiť tajomný-svojbytný priestor, do ktorého nemožno nahliadnuť. „Nechávam priestor voľnej interpretácii,“ hovorí v rozhovore s výtvarníčkou Monikou Pascoe Mikyškovou, ktorý si môžete vypočuť aj ako podcast.

V súvislosti s tvojou tvorbou sa o tebe hovorí ako o autorke, ktorá používa tradičné ženské mäkké materiály ako vosk, parafín, papier, textil. Od nástupu na umeleckú scénu v 90. rokoch si prešla v tvorbe značným vývojom. Čo pre teba s odstupom času tieto materiály znamenajú, bola to vždy vedomá voľba?

Čo sa týka tejto otázky, je pre mňa veľmi zaujímavé, že ty sama si nazvala súbor týchto materiálov ako ženské materiály. Neviem, či vieš, ale horúci parafín sa používa aj na to, aby sa z hydiny dalo lepšie odstrániť perie.

Nie, to som nevedela..

Myslím, že ty si narážala skôr na tú romantickejšiu polohu tohto materiálu.

Áno.

Komplex týchto materiálov predstavuje aj nejaké informácie, ktoré o nich získavame postupom času. A to ma na nich fascinuje, že sú nositeľmi informácií, ktoré si privlastníme. V tomto procese ma zaujíma, ako ich dekódovať, ako ich spoznať, úplne až na základný atóm a potom ich využiť na to, aby som ich zmenila.

Tieto materiály, ktoré si vymenovala, nesú v sebe určitú atraktivitu krehkosti, jemnosti, ktorá by ozaj mala pripomínať ženskosť. Ale nemusí to tak byť, my to už tak máme, že si to o tom myslíme… zaujímavé na tejto práci však je, akým spôsobom sa tieto informácie dajú meniť.

Takže tvojím zámerom je zmiasť diváka?

Nejde o zmätenie. Ide o moju vlastnú hru. Ja som si vytvorila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Oči dokorán

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie