Denník N

Príbeh červenej nemocnice v Galante: prijala viac ako 820 pacientov, tretina zomrela

Zdroj - Svet zdravia/Pavel Kudiváni
Zdroj – Svet zdravia/Pavel Kudiváni

Predstavte si, že žijete v Galante, zlomíte si ruku a miestna nemocnica je zmenená na červenú. To znamená, že sú v nej takmer výlučne covidoví pacienti. Šli by ste tam na urgentný príjem?

V nemocnici vás síce ošetria, aj vám urobia röntgen, ale ak bol pred vami v prístroji pacient s covidom, budete si musieť počkať na dezinfekciu miestnosti pol hodiny až hodinu.

S komplikovanejšou zlomeninou, ktorá si vyžaduje operáciu, vás aj tak neskôr prevezú do nemocnice v Trnave, kam vozia väčšinu chirurgických pacientov.

Až sedem z desiatich poschodí galantskej nemocnice je v súčasnosti vyhradených pre covidových pacientov. Ide spolu o 132 lôžok s priamym prívodom kyslíka.

Nemocnica v Galante sa stala červenou nemocnicou krátko po Vianociach, 7. januára. „Zmenilo sa úplne všetko,“ hovorí zástupca primára urgentného príjmu Jozef Fatrsík.

Jozef Fatrsík z urgentného príjmu v červenej nemocnici v Galante. Zdroj – Svet zdravia/Pavel Kudiváni

Chirurgovia aj neurológovia v covidovej zóne

Všetci lekári z galantskej nemocnice sa v priebehu dvoch dní začali starať o covidových pacientov. Podľa Fatrsíka to bola najväčšia zmena pre tých, ktorí nemali skúsenosť s dusiacimi sa ľuďmi, teda napríklad pre chirurgov či neurológov.

„Na školenia nebol priestor, ale spísali sme si na papier príručku, ktorou sa mali riadiť. Vedúci oddelení sa pravidelne stretávali a vymieňali sme si skúsenosti, ako liečiť,“ hovorí Fatrsík.

Najväčší hrdinovia sú podľa neho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie