Denník N

Tak nás zase odrbal

Dovoz vakcín Sputnik V. Foto - TASR
Dovoz vakcín Sputnik V. Foto – TASR

Ak ma oklameš raz, hanba ti. Ak ma oklameš aj druhýkrát, hanba mne.

V angličtine existuje fráza „to add insult to injury“, ktorá znamená, že ako keby nestačilo, že sa vám stala jedna zlá vec, hneď vzápätí sa vám stane aj ďalšia. Na Slovensku o tom vieme svoje: Ako keby nestačila korona, ešte máme aj Igora Matoviča.

Čarovné je to hneď z niekoľkých dôvodov. Desať rokov sa toho dnešného premiéra snažíte nakalibrovať. Snažíte sa prísť na to, čo presne myslí, keď hovorí toto, čo asi urobí, keď hovorí tamto, a čo by asi mohlo znamenať hento. Už si aj myslíte, že ste to tak nejak pochopili – že toto je len dymová clona, hento je len blbý nápad a tu ho zase niekto nahneval –, keď v tom prekoná aj (svoje vlastné) najdivokejšie očakávania a zas raz…

No veď viete. Ak máte pocit, že sa vám hlava zastavuje, vedzte, že sa vám zastavuje oprávnene.

Spätne vieme, že operácia Dunaj spĺňa všetky parametre veci, ktorú Matovič miluje: Je to utajené, je to veľkolepé, je za tým on osobne, je to proti všetkým pravidlám a kopu ľudí to zase vytočí. Vlastne neexistoval dôvod, prečo by to Igor Matovič neurobil. A implikácie? Implikácie sú len cudzie slovo.

Nie, vážne: Predstavte si, že ste členmi vlády vedenej človekom, na ktorého sa v ničom nemôžete spoľahnúť – teda s výnimkou toho, že v istom bode budete nevyhnutne na vine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie