Denník N

Takmer tri roky sú obžalovaní, že klamali o policajnom zásahu. Generálna prokuratúra tvrdí, že neopodstatnene

Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko
Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko

(4. 3. Aktualizované) Pred siedmimi rokmi vypovedali, čo sa im v júni 2013 stalo počas policajnej razie v osade pri Moldave nad Bodvou. Vinníkov dodnes nepotrestali, no pred súdom stoja tí, čo dostali bitku. Generálna prokuratúra teraz povedala, že nikdy nemali byť obžalovaní. Po preskúmaní jej názoru sa s tým stotožnila aj košická prokuratúra.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Takmer tri roky sú obžalovaní z krivej výpovede aj krivého obvinenia a teraz sa dozvedajú z generálnej prokuratúry, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Päť mužov a jedna žena pred siedmimi rokmi opísali, čo sa dialo v júni 2013 v osade v Moldave nad Bodvou. Ako tam podvečer autami dorazilo okolo 60 policajtov vrátane kukláčov. Ako ďalej prebiehala „akcia 100“, ktorá mala pôvodne v označení represívno-pátracia. Po rokoch ostalo v oficiálnom názve už len pátracia.

I keď v osade ostali zbití obyvatelia, vyšetrovanie razie sa skončilo s tým, že bolo v súlade so zákonom. A tí, ktorí vypovedali o tom, čo sa stalo, sa postavili pred súd. V máji 2018 na nich podal prokurátor Okresnej prokuratúry Košice I obžalobu.

Štyroch z obžalovaných odsúdili sudcovia trestnými rozkazmi. Podali však odpor, a tak sa začalo pojednávať.

Zvrat v kauze nastal až vlani v septembri, keď sa dvoch z obžalovaných zastal Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Vyhovel ich sťažnosti, odškodnil ich a povedal, že zásah policajtov v osade bol neprimeraný, ale aj nedostatočne vyšetrený.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie