Denník N

Vlhová sa ocitla vo vlaku, z ktorého nešlo vystúpiť. Nemohla taktizovať, tvrdí česká expertka

Petra Vlhová na MS v Taliansku. Foto - TASR/AP
Petra Vlhová na MS v Taliansku. Foto – TASR/AP

„Nikdy by som si nedovolila tešiť sa z pádu súperky Ester Ledeckej, naopak, všetkým držím palce, aby prišli do cieľa v zdraví,“ hovorí lyžiarska spolukomentátorka Eurosportu a šéftrénerka českej ženskej reprezentácie Eva Kurfürstová.

V rozhovore hovorí:

  • čo bude Petra Vlhová potrebovať na zisk veľkého glóbusu;
  • prečo si Vlhová nemohla dovoliť taktizovanie;
  • prečo z nej nikdy nebude prirodzená zjazdárka;
  • ako spoznala 15-ročnú Vlhovú a čím ju upútala;
  • kde sú lyžiarske limity Ester Ledeckej.

Ako hodnotíte situáciu v celkovom poradí Svetového pohára pred záverom sezóny?

Vezmem to po poriadku. Na začiatku sezóny to vyzeralo tak, že Petra Vlhová je obrovskou adeptkou na veľký glóbus a konkurovala jej len Michelle Gisinová. Ešte v polovici sezóny to vyzeralo na súboj týchto dvoch lyžiarok, no výkonnosť Gisinovej v zjazde a super G šla trochu dolu, hoci sa zlepšovala v obrovskom slalome.

Naopak, vystrelila Lara Gutová-Behramiová, ktorá žiari, je na dobrej vlne a získala dve zlaté medaily na majstrovstvách sveta. Vzhľadom na vývoj situácie a rozpis Svetového pohára sa podľa očakávaní dostala do čela. Petra mala fantastický začiatok sezóny a stále jazdí fantasticky, ale v obrovskom slalome momentálne nezbiera toľko bodov, koľko by od seba očakávala, čo jej trochu komplikuje situáciu.

Lara však začala na Petru získavať body práve aj v obrovskom slalome, pričom v rýchlostných disciplínach dominuje a oproti Petre má dlhodobo navrch.

Petra nie je rodená pretekárka pre rýchlostné disciplíny, je to slalomárka, ktorá vie fantasticky obrovský slalom. Postupom času k tomu pripojila aj rýchlostné disciplíny, v ktorých sa dostala tiež na veľmi kvalitnú úroveň.

Prečo sa Petre Vlhovej podľa vás nedarí v obrovskom slalome podľa jej predstáv?

Nám sa to zvonka ťažko hodnotí a možno ani ona sama odpoveď nepozná. Osobne si však myslím, že rýchlostné disciplíny jej trochu ubrali z dynamiky v obrovskom slalome. Na slalom to až taký vplyv nemá, pretože ten je technicky úplne inou disciplínou.

Naopak, oblúky v obrovskom slalome a super G sú veľmi podobné, no líšia sa v dynamike. V obrovskom slalome sú oveľa kratšie a dynamickejšie. Môj osobný názor je, že to, čo Petra aplikovala do super G, jej vzalo časť dynamiky v obrovskom slalome.

Čo bude podľa vás potrebovať na to, aby získala veľký krištáľový glóbus?

Množstvo ľudí to teraz počíta a zvažuje, kto je v akej forme a ako do toho zasiahnu aj ďalšie pretekárky. Ani my nie sme výnimkou a podľa našich prepočtov sa bude musieť všetko zísť za maximálne priaznivých okolností pre Petru.

Určite si nebude môcť dovoliť vypadnúť ani v jednej zo svojich silných disciplín, najmä v slalome. Kľúčové bude, či sa jej podarí trochu zlepšiť v obrovskom slalome. Myslím si, že v zjazde a super G sa momentálne nemá kam posúvať a predvádza výkony, na aké má. Vôbec neberiem do úvahy, čo sa stalo naposledy vo Val di Fassa, keďže štartovala po dlhej pauze spôsobenej ťažkým pádom Nórky Kaisy Vickhoff Lieovej. Niečo také sa na pretekárkach podpíše, čo u Petry mohlo platiť dvojnásobne, keďže nie je typickou zjazdárkou, a možno jednoducho nechcela riskovať.

Vrátim sa však k otázke. Petra bude potrebovať predviesť svoje maximum vo všetkých disciplínach a aj trochu šťastia. Nech to počítam akokoľvek, rozhodovať bude podľa mňa 20 až 30 bodov, najviac 50. Ak obom vyjde maximum toho, čoho sú schopné, vychádza mi to tesne v prospech Lary.

Stačí však maličké zaváhanie a jazýčky váh sa preklopia.

Tvrdíte, že rýchlostné disciplíny Vlhovej ubrali z dynamiky v obrovskom slalome. Mala niektoré preteky radšej vynechať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie