Denník N

Dodávky Sputnika vo svete meškajú. Argentína nedostala milióny dávok

Dodávka vakcín Sputnik do Venezuely. Foto - TASR/AP
Dodávka vakcín Sputnik do Venezuely. Foto – TASR/AP

Na Štedrý deň pristálo na letisku v Buenos Aires lietadlo z Moskvy. Boli v ňom prvé dávky vakcíny Sputnik V. Prezident Alberto Fernández na letisko neprišiel, no na Twitteri poďakoval Vladimirovi Putinovi aj výrobcom vakcíny.

Argentína sa na konci minulého roka rozhodla, že na očkovanie proti covidu-19 využije Sputnik. Objednala si milióny dávok, no väčšinu z nich zatiaľ nedostala. V januári malo do krajiny prísť päť miliónov dávok, no Rusko napokon dodalo približne desatinu. Argentínska vláda sa preto už obrátila aj na čínskych výrobcov.

Štáty Latinskej Ameriky momentálne patria medzi hlavných klientov výrobcov Sputnika. Okrem Argentíny už vakcínu dostali aj Venezuela, Mexiko či Bolívia. Namiesto miliónov však zatiaľ ide iba o státisíce dávok.

Sputnik sa používa aj v Kazachstane, Bielorusku a Iráne. V Európe ju okrem Slovenska nakúpilo Maďarsko, San Maríno či Srbsko.

Argentína doplatila na Sputnik

Kirill Dmitrijev, ktorý vedie Ruský fond priamych investícií, koncom januára vysvetľoval omeškanie dodávok do Argentíny vyšším dopytom. Rátal s tým, že sa to vyrieši o dva – tri týždne a vo februári sa produkcia vakcín zrýchli.

„Vedeli sme, že dodávka sa môže oneskoriť. Očakávame, že vo februári príde viac vakcín. Sme optimisti,“ uviedlo vtedy argentínske ministerstvo zdravotníctva pre portál Infobae.

Očakávania boli vysoké. Vo februári malo z Ruska prísť mimoriadne veľa dávok – až 14,7 milióna. Spolu s januárom a prvou dodávkou z decembra by tak Argentína mala už 20 miliónov ruských vakcín, vďaka ktorým by mohla očkovať najrýchlejším tempom na kontinente.

Realita je iná. Na začiatku marca má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie