Denník N

Tomáš Valášek: Premiér tancuje, ako Moskva píska, Za ľudí by mali odísť z koalície

Tomáš Valášek. Foto N - Vladimír Šimíček
Tomáš Valášek. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanec a bývalý diplomat Tomáš Valášek v rozhovore vysvetľuje, čo je zlé na premiérovom rozhodnutí nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik, a prečo v dôsledku toho odchádza z koalície.

V pondelok ste oznámili, že vystupujete z vládnej koalície. Predpokladám, že tým odchádzate z klubu a zo strany Za ľudí a stávate sa nezávislým poslancom.

Je to tak. Schválne som v statuse nespomenul stranu Za ľudí, lebo nemám problém s ňou. Práve naopak, v otázke Sputnika sme boli úplne zajedno. Faktom je, že moje rozhodnutie Sputnikom padlo. Strana Za ľudí je pripravená ďalej pokračovať v koalícii (strana bude rokovať v utorok večer o ďalšom postupe – pozn. red.) a ja nie – nie za túto cenu. A tým som sa rozišiel aj so stranou Za ľudí.

Video: Matovič v čase krízy koalície pre Sputnik útočí na partnerov aj cez vraždu Kuciaka (autorka: Martina Koník)

V statuse, ktorým ste oznámili odchod po tom, ako premiér nakúpil Sputnik, píšete o pľuvanci našim európskym partnerom aj o tom, že sme sa tak s Maďarskom ako jediné krajiny EÚ ocitli v sieni hanby. Skúste zhrnúť, prečo vlastne odchádzate.

Dôvody, prečo som bol proti očkovaniu vakcínami Sputnik, vysvetľujem opakovane a trpezlivo dva týždne. Nie sú o geopolitike.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie