Denník N

Sankcie voči Rusku sú správne, no treba sa baviť aj o Nord Streame. Europoslanci hovoria, ako pristupovať k Rusku

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (44) na moskovskom súde. Foto - TASR/AP
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (44) na moskovskom súde. Foto – TASR/AP

Po otrave ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa dlho viedla debata o tom, ako by mala reagovať Európska únia. Ešte viac sa posilnila po tom, ako sa Navaľnyj vrátil do Ruska, kde ho najprv zadržali na letisku a zakrátko aj odsúdili na pobyt vo väzení.

EÚ napokon prvýkrát využila svoj globálny sankčný mechanizmus na ochranu ľudských práv a zaviedla sankcie voči štyrom predstaviteľom ruského režimu.

Stavba kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 však stále ostáva tabu. To za nesprávne považujú aj viacerí slovenskí europoslanci a europoslankyne, ktorých sme sa pýtali:

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Dostali aj druhú, otvorenú otázku, ktorá je súčasťou ankety každý mesiac: Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Tu sú ich odpovede:


Michal Wiezik (Spolu)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

EÚ by mala zrevidovať svoju politiku voči Rusku. Sankcie EÚ musia potrestať funkcionárov režimu, ale aj ruských oligarchov, ktorí režim financujú.

Zavedenie sankcií voči oligarchom blízkym režimu nebude mať dostatočný dosah na režim ani nebude brať na zodpovednosť tých, ktorí sú skutočne vinní za potlačenie ruskej demokratickej opozície. EÚ musí vytvoriť dostatočný tlak najmä vo vzťahu s reálnou hrozbou ovplyvňovania volieb do dumy.

Veľmi ľutujem nedostatok konkrétnych krokov na zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2 napriek najnovšiemu politickému vývoju. Nord Stream 2 je jasnou pripomienkou stratégie „Putin na prvom mieste“ proti všetkým strategickým záujmom EÚ. Podľa môjho názoru by sa mal projekt okamžite zastaviť a malo by sa o ňom dôkladne diskutovať na európskej úrovni.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Európska komisia nás žaluje na Európskom súdnom dvore. Dôvodom sú dlhodobo nedodržované limity pre znečistenie tuhými látkami v kategórii PM10. V žalobe konštatuje slabú reakciu zo strany štátu. Treba podotknúť, že úplne oprávnene.

Komisia proti nám otvorila prípad už v roku 2009, v roku 2010 nasledovalo odôvodnené stanovisko. V roku 2013 prišlo ďalšie upozornenie a dodatočné odôvodnené stanovisko v roku 2014. Ďalších päť rokov dialógov bez dostatočného zlepšenia vyvrcholilo aktuálnym podaním žaloby.

PM10 častice pochádzajú z dopravy a priemyslu, no ich hlavným zdrojom na Slovensku je pálenie tuhých palív (uhlie, drevo) v domácnostiach. Znečistenie vzniká v dôsledku pálenia nekvalitného paliva v nekvalitných zariadeniach. Ide o fenomén takzvanej energetickej chudoby. Pri jej odstránení hrá dôležitú úlohu štát, ktorý má podporovať razantné zlepšenie situácie. Špecifickou zhodou okolností je pálenie dreva zároveň dôvodom, vďaka ktorému Slovensko plní limity pre využitie obnoviteľných zdrojov energie. To je pomerne veľký problém, ak ide o koherentnosť pri riešení zdravia a klimatickej krízy.

EÚ nám poskytuje dostatok možností, ako situáciu zlepšiť, žiaľ, zlyháva naša implementácia, respektíve chýba snaha a záujem kompetentných. Sami si tak kazíme šancu na zdravé a bohaté Slovensko. Hádam nám súd konečne otvorí oči.


Monika Beňová (Smer)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Vzťahy s Ruskou federáciou sa, bohužiaľ, evidentne zhoršujú. Ukázala to aj nedávna ponižujúca návšteva Josepa Borrella v Moskve, ktorú šéf európskej diplomacie absolútne nezvládol. Počas nej totiž došlo k vyhosteniu diplomatov z troch členských krajín za ich údajnú účasť na „nezákonných protestoch“. Ruský minister zahraničných vecí zároveň počas spoločnej tlačovej konferencie označil EÚ za nespoľahlivého partnera, na čo vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku – pre mňa absolútne nepochopiteľne – vôbec nereagoval.

Sankcie dlhodobo označujem za trest za zlyhávanie, ale aj chýbajúce kompetencie na strane európskej diplomacie. Zároveň mi pri nich chýba akákoľvek principiálnosť, pretože ak by sme skutočne chceli, aby boli účinné, museli by sa v prvom rade týkať nezmyselného a pre nás aj škodlivého plynovodu Nord Stream 2, ktorého sa však Nemecko nikdy nevzdá.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Uplynul rok od volieb a my sme svedkami čoraz väčšieho amaterizmu, ktorý nám tu každodenne predvádza vládna štvorka na čele s Igorom Matovičom. Výsledkom je, že v boji s pandémiou potrebujeme zahraničnú pomoc, v počtoch mŕtvych a hospitalizovaných, bohužiaľ, patríme k najhorším krajinám na svete a zdravotníctvo nám zatiaľ neskolabovalo len vďaka obrovskému nasadeniu a šikovnosti lekárov a sestier. Z očkovacej stratégie sa stal trhací kalendár a namiesto podpory sa premiér spolu so svojím presluhujúcim ministrom zdravotníctva ešte vyhrážajú zdravotníckym zariadeniam.

V celom tom chaose však stále dokážu vyniknúť bizarné návrhy posledného križiaka, zhodou okolností ministra práce, o potrebe otvárania kostolov, alibistická ponuka predsedu SaS, že ak sa nestane ministrom zdravotníctva, odmieta ako člen vlády niesť spoluzodpovednosť za situáciu s pandémiou či nezmyselné zatajovanie a následné divadelné predstavenie predsedu vlády s ruskou vakcínou. Vďaka ročnému pôsobeniu týchto ľudí sa Slovensko, bohužiaľ, stalo krajinou nebezpečnou pre životy svojich občanov.


Vladimír Bilčík (Spolu)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Prijatie hospodárskych sankcií voči väčšiemu počtu oligarchov okolo Vladimira Putina je dobrým prvým krokom, potrebujeme však ešte tvrdší sankčný režim a najmä sprísniť boj so šírením špinavých ruských peňazí, ktoré tamojšia oligarchia perie na území Európskej únie.

V ruských väzniciach je dnes najvyšší počet zadržaných demonštrantov od rozpadu Sovietskeho zväzu. Sú to ľudia, ktorí boli uväznení za to, že na protestoch vyjadrili svoj názor – nesúhlasili s politicky motivovaným uväznením protikorupčného aktivistu a politika Alexeja Navaľného.

Pri rokovaniach s Ruskom musíme byť v Európskej únii jednotní, mať pevné spoločné červené čiary voči Kremľu a sústrediť sa na problém v Moskve, nie na prekáračky o Rusku v rámci EÚ. Rusko totiž využíva každú príležitosť, aby rozkladalo spoločnú európsku politiku zvnútra. A presne takúto príležitosť jej, žiaľ, tento týždeň ponúkla aj slovenská vláda svojím tajným nákupom Sputnika a tlačovkou Igora Matoviča, na ktorej náš premiér oslavne vítal príchod neregistrovanej vakcíny Sputnik na Slovensko, pričom na baneroch za svojím chrbtom verejne propagoval ruské inštitúcie.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Nikto z Matovičovej vlády nevítal tlačovkou príchod riadne schválených vakcín od Moderny, AstraZenecy či konzorcia BioNTech/Pfizer. Slovenská vláda sa svojimi praktikami a verejnou oslavou Sputnika stala predĺženou rukou Kremľa v hybridnej vojne, ktorá dlhodobo podkopáva naše európske hodnoty. Tajná misia vojenského špeciálu a dramatická tlačovka podryli proeurópske základy Matovičovej vlády.

Premiér navyše tento týždeň už stihol vyvolať aj diplomatický škandál v Kyjeve, keď v súvislosti so Sputnikom nemiestne žartoval o územnej celistvosti Ukrajiny. Ukazuje sa, že politická cena za nákup ruskej vakcíny bola oveľa vyššia ako peňažné sumy, ktoré sme Rusom zaplatili.

Ešteže premiérovo nadbiehanie Kremľu vyvažujú aktuálne snahy našich európskych partnerov, ktorí nám pomáhajú v zápase s pandémiou tým, že na Slovensko posielajú lekárov a zdravotný personál, ale aj horúcou správou z Európskej komisie, že Slovensko dostane už tento mesiac prednostne ďalších 100-tisíc vakcín od firmy BioNTech/Pfizer.


Lucia Ďuriš Nicholsonová

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Rozšírenie sankcií voči ruským predstaviteľom vnímam ako správnu a odôvodnenú reakciu. EÚ musí byť hlasným obhajcom ľudských práv a demokracie, a to tak doma, ako aj v zahraničí. Nečinnosť by znamenala tichý súhlas s ich porušovaním. Európsky Magnitského zákon preto považujem za dôležitý nástroj, ktorý máme v rámci spoločnej zahraničnej politiky k dispozícii. EÚ ním dáva jasne najavo svoj postoj a zároveň cieli na konkrétnych jednotlivcov, ktorí stoja za porušovaním ľudských práv.

Základným princípom efektívnej spoločnej zahraničnej politiky EÚ však za každých okolností musí byť jednota. Rusko ako svetový líder v dezinformáciách a majster taktiky „rozdeľuj a panuj“ totiž nezaváha pri využití akejkoľvek príležitosti na oslabenie EÚ. To sa nám potvrdilo aj pri nedávnej ceste šéfa európskej diplomacie Borrella, ktorý išiel do Moskvy rokovať aj napriek tomu, že nemal dostatočne silný mandát.

Podobných chýb sa musíme vyvarovať, inak hrozí, že spoločná zahraničná politika bude zneužitá proti nám samotným. Pri Rusku to platí dvojnásobne.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Európska komisia oznámila, že tento mesiac predstaví legislatívny návrh digitálnych zelených pasov, ktoré zjednodušia postupný návrat k bezpečnému cestovaniu. Pas by obsahoval informáciu o očkovaní, prípadne o negatívnom teste či prekonaní ochorenia. Realitou by to mohlo byť už toto leto.

Stále ostávajú otvorené technické, ale aj politické otázky, okrem iného aj to, ako sa pristúpi k vakcínam, ktoré nedostali zelenú od Európskej liekovej agentúry, alebo k ľuďom, ktorí nemôžu byť očkovaní zo zdravotných dôvodov. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým popasuje Európska komisia a aká bude reakcia členských štátov.

Myšlienka jednotných zelených pasov je lepšia ako rôzny prístup členských štátov. Verím, že sa nájde prijateľné riešenie, ktoré sa pretaví do reality – na rozdiel od plánovaných prepojených trasovacích aplikácií, o ktorých sa rozprávalo v prvých mesiacoch pandémie. Myšlienka však, bohužiaľ, zostala len na papieri.


Martin Hojsík (Progresívne Slovensko)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Je to dobrý krok. Otrávenie a uväznenie Alexeja Navaľného spoločne s tvrdým potlačením pokojných občianskych protestov správne vyvolalo v Európe nielen nevôľu, ale aj reakciu. Krajiny, ktoré sa rozhodnú porušovať ľudské a občianske práva, musia vedieť, že za takéto správanie budú čeliť sankciám.

Zahraničná politika EÚ voči Rusku musí byť predovšetkým spoločná. To je základný predpoklad toho, aby bola efektívna a úspešná. Silu a váhu Európskej únie ako celku si nemôže dovoliť ignorovať žiadna krajina na svete.

Musí byť aj efektívna a koordinovaná, na jej čele musí byť nielen rešpektovaná osoba, ale musí mať aj dostatočné kompetencie a aparát, aby ju mohla dobre vykonávať.

Tretím predpokladom je, že bude postavená na hodnotách. Ochrana ľudských práv a občianskych slobôd, ale aj ochrana životného prostredia musia hrať v našej zahraničnej politike prvoradú úlohu, musia byť dôležitejšie ako biznis. Pretože kým budeme na jednej strane Rusko kritizovať, no súčasne s ním budú niektoré krajiny EÚ proti vôli ďalších spolupracovať (spomeňme si len na projekt Nord Stream 2), Rusko nebude mať dôvod svoje správanie zmeniť a EÚ brať dostatočne vážne.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Pod tlakom jednej krízy zabúdame na riešenie ďalšej. Za posledné týždne som zaregistroval viaceré udalosti, ktoré ma znepokojili či priam nahnevali. Pred pár dňami ministerstvo dopravy vyhlásilo, že nepomôže kompenzovať výpadok príjmov MHD spôsobený pandémiou. Takéto vyjadrenie je neakceptovateľné, pretože na jednej strane vláda pomáha súkromným firmám (a dokonca niektorým veľkým znečisťovateľom), na druhej strane odmietne pomôcť verejnej doprave, ktorej rozvoj je jedným z kľúčových spôsobov boja proti klimatickej kríze. To v kombinácii so snahou o výstavbu ďalších spaľovní, štátnou podporou fosílneho plynu, správami o ďalších zbytočných výruboch stromov a mnohými ďalšími udalosťami kreslí veľmi nepríjemnú mozaiku.

Súčasne nastalo skoro úplné ticho v súvislosti s plánom obnovy. To nie je dobré. Plán obnovy je projekt, ktorý môže a musí naštartovať zelenú ekonomiku, modernizovať Slovensko, ale aj pomôcť vyrovnať sociálne nerovnosti. A pri tom všetkom nás pripraviť na dôsledky klimatickej zmeny. Je dôležité, aby verejnosť a médiá upriamili svoju pozornosť na túto tému.


Eugen Jurzyca (SaS)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

So sprísnením sankcií súhlasím. Musíme si povedať, na ktorej strane stojíme v súboji demokracie a ekonomiky založenej na súťaži s politickou totalitou a ekonomikou závislou od príjmov z ťažby nerastov a od oligarchov. V mnohých prípadoch, a to aj v takých, s ktorými máme bezprostredné skúsenosti, ekonomické „sankcie“ pomohli dosiahnuť dobré ciele. Ekonomickými sankciami bol de facto aj stav, v ktorom bolo Slovensko mimo EÚ, kým nesplnilo podmienky vstupu.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Prebiehajú diskusie o jednotnom očkovacom preukaze. V Európskej únii, ale aj u nás sa hovorí o tom, že zvýhodnenie zaočkovaných tak, že budú môcť cestovať, navštevovať kiná, reštaurácie a podobne, kým nezaočkovaní nie, je diskrimináciou.

Prikláňam sa skôr k tomu, že uvoľnenie opatrení pre ľudí s očkovacími preukazmi pomôže všetkým, pretože ekonomika sa začne skôr zotavovať. Pomôže napríklad firmám v cestovnom ruchu, obchode či kultúre, lebo budú môcť konečne pracovať a zarábať, pomôže zaočkovaným ľuďom konečne sa aspoň čiastočne priblížiť k normálnemu životu a pomôže nezaočkovaným, lebo aj pre nich je lepšie, ak aspoň časť ekonomiky funguje a časť ich najbližších sa pomaly vracia do normálu. Hoci nezaočkovaní budú možno chvíľu (vari pozitívne) závidieť.


Miriam Lexmann (KDH)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Rozhodnutie ministrov zahraničných vecí EÚ o ďalších sankciách voči jednotlivcom a subjektom v Rusku zodpovedným za porušovanie ľudských práv nie je príčinou zhoršenia vzťahov medzi EÚ a Ruskom, ale je výsledkom krokov, ktoré podniká Kremeľ doma aj v zahraničí.

Spolu s kolegami z Európskeho parlamentu sme zaslali list ministrom zahraničných vecí EÚ podpísaný 204 poslancami európskeho, ale aj národných parlamentov, v ktorom vedúcich predstaviteľov EÚ žiadame, aby do mechanizmu sankcií EÚ zahrnuli aj korupciu.

Ako povedal Alexej Navaľnyj, najlepším spôsobom, ako pomôcť ruskému ľudu a zabrániť režimu v represiách a v rozširovaní jeho škodlivého vplyvu, je „ísť za peniazmi“ oligarchov. Som presvedčená, že ak bude EÚ principiálna a začne postihovať skorumpovaných oligarchov blízkych nedemokratickým režimom, pôjde o cestu, ktorá môže dlhodobo viesť k zmene vzťahu aj ku korektnosti.

Treba si uvedomiť, že korupčné siete sú priamo prepojené aj na EÚ – vrátane Slovenska – a najlepším spôsobom boja proti tomuto fenoménu je, ak s ním budeme bojovať globálne. Európska únia musí presadzovať zahraničnú politiku, ktorá je založená na zásadách a hodnotách, na ktorých bola sama založená. A to platí aj vo vzťahu s Ruskom.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Sputnik V na Slovensku. Je pravda, že niektoré kroky EÚ pri prvotnom nákupe a manažovaní dodávok vakcín sú otázne, ale momentálne je sklamaním najmä postup Slovenska. Vakcinácia postupuje pomaly a chaoticky. Dnes máme z viac ako 570-tisíc dodaných registrovaných vakcín 22 percent nepoužitých, pritom krajina kúpi dva milióny vakcín bez súhlasu vlády a zabezpečenia akýchkoľvek informácií občanom.

Netransparentné konanie premiéra v otázke nákupu vakcín, nejasná komunikácia a neustále sa meniace pravidlá sú zlyhaním, ktorého dôsledky budú znášať občania. Treba si pripomenúť, že krajiny, ktoré sú v boji s covidom najúspešnejšie, sú tie, kde si vlády zaslúžili veľkú dôveru občanov. Tá naša ju takýmito krokmi stráca.


 

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Prijať sankcie bolo správne, no mohli byť aj účinnejšie – je to klasický európsky kompromis. Na jednej strane je správne, že postihnú konkrétnych vysokopostavených úradníkov, zodpovedných za hrubé porušenie ľudských práv v prípade Navaľnyj, a nedopadnú na ruských občanov a ekonomiku. Na druhej strane som presvedčený, že sankcie musia mieriť ešte vyššie – zmrazenie účtov a zákaz vstupu do EÚ by najviac boleli Putinových oligarchov, ktorí si užívajú výhody života na Západe a aj v Európe majú rozsiahle investície a záujmy.

A to je presne spôsob, akým má Európska únia pristupovať k Rusku na medzinárodnej scéne, ak chceme efektívne dosahovať výsledky. Odkedy ako podpredseda európskych liberálov zodpovedám za zahraničnú politiku našej frakcie voči Rusku, ešte viac vnímam, že rešpektuje iba silných partnerov a konkrétne skutky. Obávam sa, že pri sankciách v tejto podobe si povedia, že to mohlo dopadnúť aj horšie. Preto musíme byť nabudúce ešte razantnejší.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Po roku pandémie je zrejmé, že v oblasti kritickej infraštruktúry máme obrovské rezervy. EÚ preto začala pripravovať legislatívu, ktorá nás pripraví aj na ďalšie hrozby 21. storočia. Dnes už našu bezpečnosť najviac neohrozuje obrovská tanková armáda, ktorá sa zrazu vyberie naším smerom. Veľmi reálne však je riziko, že naše inštitúcie zlyhajú v odpovedi na nečakané hrozby – pandémiu, terorizmus, živelné katastrofy, ale aj hybridné a kybernetické útoky, neviditeľné spravodajské a dezinformačné kampane na pozadí. Že štát zostane paralyzovaný, vypadnú základné služby a výsledkom budú ľudské obete, ekonomické škody či ohrozenie demokracie. Takým šokom sa v 21. storočí nevyhneme – rozhodujúce bude, ako ich štáty EÚ zvládnu.

Myslím si, že potrebujeme posilniť ochranu svojej kritickej infraštruktúry, a to koordinovane na európskej úrovni – sme absolútne prepojení a zraniteľnosť v jednom štáte ohrozuje fungovanie celku. Veľmi ma teší, že novú legislatívu budem za Európsky parlament tvoriť z pozície hlavného spravodajcu. Je to ďalší dôkaz o tom, že Slovensko v Európe nemusí len pritakávať, ale môže rovnocenne prispieť k riešeniu veľkých európskych problémov.


Ivan Štefanec (KDH)

Považujete rozšírenie sankcií voči predstaviteľom ruského režimu za správne? Ako by mala vyzerať zahraničná politika EÚ smerom k Rusku, aby bola čo najefektívnejšia?

Považujem za správne rozširovanie sankcií vždy, keď v Rusku opäť dôjde k potláčaniu slobody slova či k policajnému násiliu na občanoch. Myslím si však, že sankcie by mali byť zamerané konkrétnejšie. Na ľudí, ktorí sú za posledné incidenty priamo zodpovední, na ich majetok a prípadne aj rodinných príslušníkov.

Na akú tému alebo udalosť, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, by ste chceli upriamiť pozornosť?

Nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V Slovenskou republikou považujem za vážnu geopolitickú chybu vlády Igora Matoviča. Slovensko by malo využívať len vakcíny riadne schválené Európskou liekovou agentúrou. Osobne budem rád, ak bude Sputnik registrovaný EMA, pretože v opačnom prípade hrozí vytvorenie rôznych kategórií občanov. V súvislosti s urýchlením dodávok registrovaných vakcín som sa obrátil aj na predsedníčku Európskej komisie.

Tento projekt je financovaný Európskou úniou.
Tento článok reprezentuje výlučne názory autorov.
Európsky parlament nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Alexej Navaľnyj

Anketa s europoslancami

Európska únia

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie