Denník N

Od pondelka sa má očkovať iba podľa veku, na rade sú už aj šesťdesiatnici, dostanú AstraZenecu

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (vpravo) spolu s mobilným očkovacím tímom Univerzitnej nemocnice Bratislava zaočkoval seniorov, ktorí prežili holokaust. Foto - TASR
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (vpravo) spolu s mobilným očkovacím tímom Univerzitnej nemocnice Bratislava zaočkoval seniorov, ktorí prežili holokaust. Foto – TASR

Od budúceho týždňa sa obnoví očkovanie prvou dávkou. Vakcínu od AstraZenecy majú dostať ľudia vo veku 60 až 70 rokov, nad 70 rokov budú dávať Pfizer a Modernu.

Poradie očkovania sa výrazne mení. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) ohlásil, že od pondelka sa bude očkovať už len podľa veku, rušia sa všetky výnimky.

Zmena prichádza po kritike víkendového očkovania, keď vakcínu dostávali aj mladí ľudia – okrem učiteľov aj predavači či taxikári a vodiči z MHD.

Očkovanie týchto profesií posledné dni kritizoval aj premiér Igor Matovič s tým, že vakcínu by mali dostávať najmä starí a chorí ľudia.

Mení sa aj to, ako sa bude postupovať pri vakcíne AstraZeneca. Doteraz sme ju na Slovensku podávali len ľuďom do 55 rokov. Od pondelka ju dostanú ľudia vo veku 60 až 70 rokov, Krajčí odporúča pri tejto skupine konzultáciu s lekárom. Lekár má zhodnotiť stav pacienta, lebo táto vakcína má podľa ministra viac nežiaducich účinkov. Dodáva však, že je vysoko účinná už po prvej dávke.

Vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna budú očkovať ľudí od 70 rokov – aj to je výrazný posun v očkovaní, doteraz sa na očkovanie mohli hlásiť ľudia až od veku 75 rokov.

Minister ohlásil otvorenie nových vekových skupín v situácii, keď je zaočkovaná menej ako polovica zariadení sociálnych služieb. Pritom ide o zariadenia, kde je veľké riziko šírenia nákazy a aj úmrtí.

Podľa údajov ministerstva je zaočkovaných 45 percent zariadení, a to prvou dávkou. Druhú dávku dostalo sedem percent ľudí v týchto zariadeniach. Problém je často v logistike, keďže ich obyvateľov chodia očkovať mobilné jednotky.

Krajčí o Sputniku: Rusi si dali podmienku, že vakcínu povolím

Minister zdravotníctva Krajčí prvýkrát priznal, že vakcínu už povolil preto, že to vopred Rusko žiadalo. Odpovedal tak na otázku, prečo sa pri ruskej vakcíne nezapojíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie