Denník N

Šesť rád, ako trénovať po covide či inej chorobe, aby ste sa nemuseli báť zápalu srdcového svalu

Ilustračné foto N – Peter Kováč
Ilustračné foto N – Peter Kováč

Deviata časť seriálu Polmaratón je o návrate k športu po prekonaní choroby. Aj covidu-19.

Martin Rusina má 27 rokov a patrí k našim najlepším vytrvalostným bežcom. Na majstrovstvách Slovenska v polmaratóne skončil vlani na druhom mieste.

Napriek výbornej kondícii malo uňho ochorenie covid-19 ťažší priebeh. A hoci trénuje naplno už niekoľko týždňov, k predchádzajúcej výkonnosti sa stále nedopracoval.

„Po prvom behu ma boleli svaly, ako keby som bežal prvýkrát v živote,” hovorí o návrate k tréningu po 25-dňovej pauze. Pôvodne zvažoval trénovať už skôr, no dnes je rád, že radšej počkal. „Prvé dva týždne mi dal zabrať aj pomalý klus,” hovorí. „Predchorobnú“ záťaž zvládol po mesiaci od prvého tréningu.

Podobne zložitý návrat do pôvodnej kondície prežíva aj náš najlepší maratónec Tibor Sahajda a prešli si ním aj sestry Fialkové v biatlone.

Rovnako ostražitý však treba byť aj pri ktorejkoľvek inej chorobe. Odborníci sa zhodujú, že ignorovanie ochorenia a pokračovanie v tréningu môže mať fatálne následky.

Ďalšou častou chybou je predstava, že môžeme pokračovať tam, kde sme pred pauzou skončili. Lekári upozorňujú, že pri týždennej nečinnosti klesá fyzická kondícia aj o 10 percent. Svaly strácajú na sile a pružnosti a znižuje sa aj vytrvalosť. Základom preto je, aby bol návrat k tréningu po chorobe postupný.

Práve o tom je deviata časť bežeckého seriálu Polmaratón. Na základe odporúčaní odborníkov uvedieme, ako sa vrátiť k fyzickej aktivite po prekonaní ochorenia covid-19 a takisto po prekonaní iných, menej závažných chorôb. Povieme si aj o tom, čo hrozí, keď doliečenie choroby zanedbáme.

Súčasťou textu je tradične aj týždenný tréningový plán pre začínajúcich bežcov, ktorí sa pripravujú na jarný polmaratón. Deviaty týždeň sa sústreďuje na kľúčový kontrolný tréning, ktorý je na programe v sobotu.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.

Vyšší pulz aj po piatich mesiacoch

„Covid som dostal doma na Vianoce, aj keď sme mali všetci negatívne antigénové testy,” spomína bežec Rusina na začiatok choroby. Večerný náročný intervalový tréning ešte zvládol bez problémov, no na ďalší deň pri rannom voľnom behu už tušil, že niečo nie je v poriadku. „Mal som mierne zvýšený tep a nevládal som ani klusať, domov som došiel krokom.” Hoci ani následný test chorobu neodhalil, po nástupe horúčky a problémov s dýchaním si bol istý, o čo ide.

Po takmer mesačnej pauze ko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Polmaratón

    Radíme športovcom

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie