Denník N

Od policajnej výmetnice po 15 rokov za marihuanu: Príbeh Roba, ktorému štát ešte nemusí zničiť život, ak bude konať hneď

Robo Džunko. Foto – archív rodiny, tretia fotografia vpravo dole ilustračná z TASR
Robo Džunko. Foto – archív rodiny, tretia fotografia vpravo dole ilustračná z TASR

27-ročný chalan by si mal odsedieť za to, že ho dvakrát chytili s niekoľkými gramami marihuany, presne toľko rokov, ako dostal Zoltán Andruskó za sprostredkovanie vraždy Jána Kuciaka.

V košickej krčme U legionárov to 1. februára 2019 vyzeralo na bežný piatok. Do podniku prišli ľudia, ktorí tam chodili pravidelne. Na pivo, občas na koncert, ale aj zahúliť si trávu. Okolo ôsmej prišiel aj Robo Džunko, obyčajný, v tom čase 24-ročný chalan z Košíc. Končila sa mu práve péenka a mal chuť vybehnúť von za kamarátmi.

Deň predtým si kúpil za 70 eur pár gramov marihuany. Tak trochu do zásoby. Robo mal na druhý týždeň odcestovať na týždňovku do Bratislavy a nechcel zháňať trávu v hlavnom meste, kde skoro nikoho nepozná.

Približne v čase, keď prišiel Robo Džunko k „legionárom“, sa v zasadačke na policajnej stanici v košickom Starom Meste konala krátka porada pred plánovaným zásahom. Išlo o takzvanú „výmetnicu“, čo je slangový policajný termín pre razie v baroch a nočných kluboch.

Toto slovo nájdete dokonca aj na stránke ministerstva vnútra, kde sa pojmom výmetnica označuje „razantnejšia kontrola v nočných podnikoch, pri ktorej policajti využívajú moment prekvapenia“.

Asi hodinu po tom, čo si Robo objednal prvé pivo a zapálil jedného džointa, nabehli policajti do podniku. Mestskí, štátni aj psovodi. Keď policajný pes Melvin označil Robovu tašku, nenapadlo mu, že sú to jeho posledné chvíle na slobode.

Tretie narodeniny vo väzbe

Len nedávno, 28. februára, oslávil Robo vo väzbe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie