Denník N

Za oponou rokovaní odborníkov s premiérom: riadil ich aj jeho asistent, emócie boli najmä pri plošnom testovaní

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborníci žiadali, aby sa zlepšila komunikácia a aby nové opatrenia komunikovali všetky koaličné strany. Opatrenia prijali v nedeľu. Do stredy však o nich tlačová beseda nebola.

Od utorka až do nedele minulého týždňa verejnosť čakala na to, aký bude výsledok rokovaní vedeckých kapacít s premiérom Igorom Matovičom. Do rokovaní sa postupne zapojil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) a ďalší koaliční lídri.

V čase, keď vydávame v stredu napoludnie 3. marca tento text o zákulisí rokovaní, nikto z vlády oficiálne a sústredene stále nevysvetlil, aké sú závery z rokovaní. Ako teda rokovania prebiehali? Denník N hovoril s viacerými účastníkmi stretnutia vedcov a premiéra, ktoré trvali štyri dni, potom nad ich výsledkami sedela vláda.

Dnes vieme to, že odborníci sa dohodli na desiatich oblastiach, ktoré by mali zlepšiť situáciu. Vláda materiál schválila, časť z nich platí oddnes. Ide však len o malú časť opatrení, o ostatných z dokumentu, ktorý pripravili odborníci, nemáme informácie. Nie je jasné, kedy by mali byť realitou a akou formou sa naplnia.

Na poslednú chvíľu

Premiér o zvolaní „okrúhleho stola“ s odborníkmi informoval v pondelok 22. februára poobede na tlačovej besede. „V priebehu tlačovky premiéra v pondelok mi volali z úradu vlády, či by som neprišiel na stretnutie,“ hovorí lekár Peter Visolajský, ktorý pracuje vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Pre pracovné povinnosti sa mohol zúčastniť len na utorkovom rokovaní.

Na stretnutie meškal, cestou dostal aj pokutu za rýchlu jazdu. Policajti ho zastavili za prekročenie rýchlosti, test alebo dôvod cesty z čierneho do červeného okresu nežiadali. Visolajský aj na tomto príklade potom premiérovi ilustroval, ako sa opatrenia nekontrolujú. Zvýšenie kontrol sa napokon stalo jedným z opatrení, na ktorých sa odborníci s premiérom dohodli.

Keď Visolajský konečne dorazil na úrad vlády, rokovanie už bežalo. Za vrchstolom sedel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie