Denník N

Očkovanie osemdesiatnikov sme nezvládli. Simulácie ukazujú, že zapojenie šesťdesiatnikov znamená menej úmrtí

Vakcinačné centrum Košice. Foto N - Vladimír Šimíček
Vakcinačné centrum Košice. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Na Slovensku sme stále nezaočkovali väčšinu seniorov.
  • Vakcínu dostalo len 45 percent ľudí v domovoch sociálnych služieb a zhruba tretina osemdesiatnikov.
  • Vedecké simulácie ukazujú, že zmena môže spomaliť úmrtia.
  • Stále treba lockdown a rozstupy.

Aj v čase koaličnej krízy musí očkovanie pokračovať. Deň pred jej prepuknutím štát zásadne zmenil očkovaciu stratégiu a je pravdepodobné, že podľa nových pravidiel sa pôjde v nasledujúcich mesiacoch.

Postup pri očkovaní sa mení preto, že vakcín chodí menej, než sa čakalo, v počte úmrtí ďalej lámeme rekordy a k tomu štát pustil k očkovaniu aj mladých predavačov a predavačky či aj taxikárov, za čo si vyslúžil silnú kritiku.

Od pondelka sa bude očkovať iba podľa veku. Pre vekovú skupinu nad 70 rokov je vyhradená vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech, ľudia od 60 do 69 rokov sa budú môcť dať očkovať britsko-švédskou vakcínou od AstraZenecy.

Minister Krajčí hovorí, že ak sa šesťdesiatnici nebudú chcieť dať očkovať AstraZenecou, môžu čakať na Pfizer. Nie je však jasné, kedy sa potom dostanú na rad.

Nateraz sa skončilo aj očkovanie učiteľov. Kritickú infraštruktúru naďalej očkujú tri vakcinačné centrá. Ide o Nemocnice svätého Michala v Bratislave a v Košiciach a Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku. K dispozícii majú vakcínu AstraZeneca. Podľa Krajčího tu očkovanie pôjde „len pomalým tempom”.

Na rad prišla miliónová skupina

Na Slovensku žije viac ako 1,2 milióna ľudí nad šesťdesiat rokov. Keďže doteraz zaočkovali spolu 150-tisíc ľudí vrátane zdravotníkov, policajtov či aj učiteľov a seniorov, bez očkovania je stále viac ako milión starších ľudí.

Keď sa teda otvorila aj skupina šesťdesiatnikov, malo by to znamenať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie