Denník N

Paradoxy Sputnika V: Rusi sa ním očkovať nechcú, sú opatrnejší ako Matovič či Zeman

Starší muž z Karelskej oblasti vychádza z ambulancie po zaočkovaní Sputnikom V. Foto – TASR/AP
Starší muž z Karelskej oblasti vychádza z ambulancie po zaočkovaní Sputnikom V. Foto – TASR/AP

Ruská vakcína Sputnik V bola zaregistrovaná už v 39 krajinách sveta. V samotnom Rusku sú pritom zaočkované len necelé tri percentá obyvateľov.

Dôvod? Nedôvera ľudí, nedostatočné kapacity výroby a tradičné logistické problémy: vo veľkých mestách všetko funguje ukážkovo, v sibírskej dedine často netušia, že sa vôbec očkuje.

Štyri milióny zo 140

V Rusku žije vyše 140 miliónov obyvateľov. Aj napriek rozsiahlej kampani, množstvu oslavných článkov aj vystúpení najvyšších politikov na tému „Sputnik V – zachráni Rusko aj celý svet“ sa podľa ruskej spotrebiteľskej inšpekcie Rospotrebnadzor zatiaľ nechali zaočkovať iba približne štyri milióny ľudí. Teda menej ako tri percentá obyvateľov.

Zdá sa, že Rusi výhodu, ktorú im poskytla blesková registrácia vlastnej vakcíny, nevyužili a úplne stratili náskok pred opatrnejšími krajinami, ktoré trvali na dôslednom dodržaní registračných postupov.

Rusko tak predbehol nielen Izrael so 70 percentami zaočkovaných, ale aj Veľká Británia, kde vakcínu dostalo už 20 percent obyvateľov.

Je v Rusku na vine pomalá výroba, nedôvera ľudí alebo Kremeľ, ktorý Sputnik V zaradil medzi základnú výzbroj pri svojich expanzívnych výpravách do zahraničia?

Splnené na viac ako 100 percent

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Vladimir Putin

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie