Denník N

Maďarskí extrémisti sa do Gabčíkova dostali, kotlebovci nie

Maďarskí extrémisti z Jobbiku v Gabčíkove. Foto – Rudolf Sivý
Maďarskí extrémisti z Jobbiku v Gabčíkove. Foto – Rudolf Sivý

Vlajka Jobbiku, tričká s nápismi Felvidék. Maďarské krajne pravicové Mládežnícke hnutie 64 žúp prišlo v utorok do Gabčíkova, aby vyjadrilo svoj nesúhlas s presunom 500 utečencov z Rakúska do miestneho tábora.

„Prišli sme sem vyjadriť podporu obyvateľom Gabčíkova, ktorí sa jasne vyjadrili v referende, a slovenská vláda to neberie do úvahy,“ povedal Gergely Dobay, šéf  pobočky maďarského iredentistického Mládežníckeho hnutia 64 žúp na Slovensku, ktorý zvolával demonštráciu v Gabčíkove.

V augustovom plebiscite obyvatelia obce odmietli dočasné prijatie 500 utečencov z rakúskeho Traiskirchenu.

Do obce sa dostalo iba približne tridsať maďarských demonštrantov, kotlebovci z Trnavy, kde svoju demonštráciu začali, už nie. Polícia totiž prístupové cesty z oboch strán uzatvorila a na ohlásené demonštrácie nikoho nepustila.

V obci s vyše päťtisíc obyvateľmi sa v jeden deň mali konať pochody maďarských radikálov aj Ľudovej strany Naše Slovensko na čele s predsedom Marianom Kotlebom. „Ide nám o rovnakú vec, ak budeme žiť na jednom mieste, dýchať ten istý vzduch,“ povedal Dobay.

Na otázku, či by si ako maďarský nacionalista podal ruku so slovenským nacionalistom Kotlebom, ak by sa v utorok stretli, odpovedal áno.

Foto - Rudolf Sivý
Foto – Rudolf Sivý

Prívrženci banskobystrického župana sa do Gabčíkova na autách, motorkách a pripravenými autobusmi z poobedňajšej demonštrácie, ktorá sa konala v Trnave, nedostali.

Stretnutie dvoch extrémistických skupín zmarilo požiarne cvičenie v centre dediny, ktoré vyvolalo najväčší záujem domácich. „Jedným z miest, kde cvičenie prebiehalo, bolo aj miesto ohláseného protestu,“ povedala pre SME trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Hovorkyňa neskôr pred utečeneckým táborom, kam sa maďarskí radikáli po hodine čakania na slovenských kolegov rozhodli ísť, spresnila, že v kraji prebiehala zároveň aj bezpečnostná akcia.

Koľko policajtov bolo nasadených v Gabčíkove a aké bezpečnostné opatrenia prijali, odmietla povedať.

Potvrdila, že polícia zastavila pred obcou niekoľko áut s maďarskými evidenčnými číslami. Cesty do Gabčíkova boli zablokované aj večer.

Polícia kontrolovala vstupy do mesta. Foto - Rudolf Sivý
Polícia kontrolovala vstupy do obce. Foto – Rudolf Sivý

V areáli tábora pre utečencov bol odstavený policajný autobus a približne desiatka policajtov, vstup bol zakázaný.

Domáci sa k demonštrácii výrazne nezapájali, asi päťdesiat z nich prišlo k táboru a  sledovali, čo sa bude diať. „Mám z nich strach, bojím sa chorôb, aj o vodu vo vodnom diele, ktoré tu máme,“ priznala Eva (44), obyvateľka Gabčíkova, ktorá býva priamo oproti táboru. Meno povedať odmietla.

Z príchodu maďarských radikálov nadšená nebola. „Neviem, prečo sú tu, doma majú väčšie problémy, tam by mali protestovať,“ myslí si. Sklamalo ju, že polícia nepustila do dediny Kotlebu. Prečo kontroverzný župan neprišiel, sa pýtali viacerí domáci.

Domáci sa do pochodu nezapojili. Foto - Rudolf Sivý
Domáci sa do pochodu nezapojili. Foto – Rudolf Sivý

Na Kotlebu čakalo aj približne dvesto ľudí už popoludní na zhromaždení v Trnave. Podujatie, ktoré sa začalo pozdravom „Na stráž“, sa konalo napokon bez lídrov slovenskej krajnej pravice.

Marian Kotleba bol v Banskej Bystrici, kam ho predvolali na políciu, aby vysvetlil dve čierne zástavy na úrade Banskobystrickej župy počas osláv Slovenského národného povstania.

Medzi rečníkmi v Trnave chýbal aj Marián Magát zo Slovenskej ľudovej strany, ktorého začiatkom augusta zatkli v Prahe pre antisemitský prejav.

Extrémisti v Trnave. Foto - Rudolf Sivý
Extrémisti v Trnave. Foto – Rudolf Sivý

Naopak prišla poslankyňa za stranu Smer Renáta Zmajkovičová. Tá si musela vypočuť od účastníkov akcie nemálo kritických slov na adresu súčasnej vlády.

„Nesúhlasím s týmto stretnutím, pretože je to klopanie na otvorené dvere. Rozhodnutie padlo a povedal ho premiér Robert Fico s tým, že odmieta kvóty na imigrantov,“ povedala.

Skupina holohlavých mužov ešte pred začiatkom akcie napadla mladíka. Ten prišiel vyjadriť svoj nesúhlas dvomi malými plagátmi, na ktorých bolo napísané: „Hanbím sa za vás“ a „Toto je Slovensko?“

Za kotlebovcami v Trnave prišla aj Renáta Zmajkovičová. Foto - Rudo Sivý
Za kotlebovcami v Trnave prišla aj Renáta Zmajkovičová. Foto – Rudo Sivý

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie