Denník N

Prednostné očkovanie učiteľov sa skončilo. Mnohí sa odhlásili po premiérovom spochybnení vakcíny

Očkovanie v Prešove. Foto - TASR
Očkovanie v Prešove. Foto – TASR

Keď Igor Matovič povedal, že „o AstraZenece vieme svoje“, začali sa učitelia odhlasovať zo svojich termínov na očkovanie. Z tých, čo sa mohli dať očkovať prednostne, tak urobilo 30 percent.

Po troch týždňoch intenzívneho očkovania si budú musieť učitelia na svoju vakcínu opäť počkať. Minister školstva Branislav Gröhling potvrdil, že zamestnanci škôl už ďalej nebudú pri očkovaní uprednostňovaní.

Od pondelka začne platiť nová vakcinačná stratégia, podľa ktorej sa prioritne bude očkovať už iba podľa veku. Vakcínou AstraZeneca sa budú očkovať ľudia vo veku 60 až 70 rokov. Vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna budú očkovať ľudí od 70 rokov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v stredu spresnil, že okrem týchto ľudí sa naďalej budú očkovať aj zdravotníci a zamestnanci zariadení sociálnych služieb.

Očkovanie učiteľov sa začalo 13. februára a za viac ako dva týždne, do 1. marca, stihli očkovať 40 645 zamestnancov škôl.

Za posledný týždeň pribudlo len päťtisíc zaočkovaných učiteľov. K 23. februáru ministerstvo zdravotníctva evidovalo 35 529 zaočkovaných učiteľov. Z toho drvivú väčšinu tvorili ľudia do 55 rokov, asi 26-tisíc ľudí. Starších ako 55 rokov bolo menej ako 9500.

Gröhling: Niečo by som aj chcel vysloviť

Nie je jasné, prečo sa v očkovaní učiteľov nepokračuje. Minister Krajčí to vysvetľuje tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Očkovanie proti koronavírusu

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie