Denník N

Príbeh vládnej krízy pohľadom OĽaNO: Partneri riskujú vládu a otvárajú cestu mafii, lebo premiér zachraňuje životy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Politici OĽaNO zužujú vládnu krízu na problém ruskej vakcíny Sputnik. Igor Matovič citovo vydiera občanov, keď tvrdí, že len jemu ide o životy a všetci sú proti nemu – nie je to pravda, reaguje na premiéra SaS.

Príručky politického marketingu hovoria, že pri vážnych politických stretoch je dôležité nielen to, čo aktéri konfliktu robia, ale aj to, ako to vyzerá. Na Slovensku v stredu vypukla vládna kríza a koaličné strany celkom logicky prišli pred voličov s vlastným príbehom, o čo vlastne ide.

Postoj najsilnejšieho vládneho hnutia OĽaNO by sa dal zhrnúť do jednoduchej a chytľavej tézy: koaliční partneri zo Za ľudí a SaS zatriasli vládou pre nákup ruských vakcín Sputnik V, ktorým premiér Matovič nerobí nič iné, len zachraňuje životy, a riskujú tak návrat Roberta Fica a Petra Pellegriniho (respektíve „mafie“).

Video: Ako veľmi otvorene hovoria Remišová, Kollár a Sulík o požiadavke na odchod Matoviča (autorka: Martina Koník)

Hnutie týmto tvrdením ignoruje veľa faktov: nespokojnosť menších vládnych strán s manažovaním pandémie neprišla z ničoho nič, po páde ministra zdravotníctva Mareka Krajčího volali politici z týchto strán už dlhšie a najmä, Slovensko naozaj prechádza obrovskou tragédiou.

V roku 2021 u nás na milión obyvateľov zomrelo na covid-19 najviac ľudí zo všetkých štátov na svete.

SaS už Matoviča kritizovala, že dôvody vládnej krízy prekrúca.

V stredu podvečer Matovič zverejnil video z úradu vlády. „Rišo, Veronika,“ oslovil premiér partnerov. „Prosím vás, odložte politikárčenie bokom. Nevyužívajte Sputnik ako zámienku na rozpad našej vlády, po ktorej ľudia túžili,“ povedal.

Povaliť vládu pre záchranu životov?

V stredu ráno už bolo pomerne jasné,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie