Denník N

Aký je Federer? Keď vás stretne po 15 rokoch, prisadne si a ešte vám nahrá video pre syna

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Aktualizované 15. 9. 2022: Roger Federer oznámil, že končí s vrcholovým tenisom.
Päť slovenských tenistov opisuje skúsenosti s tenisovou legendou.

Švajčiarsky tenista Roger Federer nehral viac ako rok pre problémy s kolenom. Jeho návrat patrí k najočakávanejším športovým udalostiam tohto roka. Federera zvolili za najpopulárnejšieho tenistu ešte aj vlani, keď odohral len jeden turnaj.

Federer nastúpi na prvý zápas po roku v stredu v katarskej Dauhe. Denník N pred jeho návratom oslovil všetkých piatich slovenských tenistov, ktorí proti nemu hrali. Aktívny hráč je z nich už len Lukáš Lacko. Z Karola Becka a Dominika Hrbatého sa stali tréneri, z Jána Krošláka a Karola Kučeru tiež, no momentálne sú z nich politici.

Slováci proti Federerovi odohrali dohromady dvanásť zápasov, z ktorých vyhrali tri. Všetci si spomínajú na zážitky s ním nielen na kurte, ale aj mimo neho a odpovedajú aj na to, či ešte Federer môže vyhrať grandslamový turnaj.

Dočítate sa:

  • ako sa dá zabudnúť na víťazstvo nad Federerom;
  • ako vám proti Federerovi môže pomôcť, keď vám do očí svieti slnko;
  • prečo je ľahšie uhrať pekný výsledok s Federerom ako s Nadalom či Djokovićom;
  • prečo si Hrbatý vo Wimbledone prisadol k Federerovi počas zápasu;
  • ako sa Federer ocitol na barbecue u Stümpela či na večeri s Pálffym.

Kučera: Bol to drak, raketu rozbil „na maderu“

„S Federerom som hral štyrikrát a najpamätnejší je pre mňa zápas na olympiáde v Sydney 2000. Bol som vtedy v najlepších rokoch a olympiáda bola pre mňa najväčšou prioritou. Veľmi som chcel uspieť a sníval som aj o medaile.

S Milošom Mečířom som absolvoval skvelú prípravu. V prvom kole som dostal siedmeho nasadeného Tima Henmana a na centri som vyhral 6:3, 6:2. Keď porazíte takéhoto vysokopostaveného hráča, v ďalšom kole by ste mali dostať ľahšieho súpera. Mňa čakal nejaký Roger Federer.

Všetci mi hovorili, nech si dám na neho pozor, že je to najlepší junior na svete. Ani mi to však nebolo treba pripomínať, pretože som bol na olympiáde a vedel som, že treba ísť s pokorou kolo za kolom.

Odohrali sme vtedy perfektný zápas, Federer ho vyhral 6:4, 7:6 (5). Hral som dobre, no on ešte lepšie.

Pamätám si aj na tesné prehry vo Viedni a v Marseille. Kariéru som ukončil s vedomím, že som s Federerom všetky zápasy prehral.

Až po rokoch sme raz debatovali s partiou trénerov o tom, ktorý hráč bol najlepší, a tréner František Horváth mi hovorí, nech poviem, aké je to poraziť Federera. Nechápal som a pýtal som sa, kedy akože som ho mal poraziť. Až potom som si spomenul na víťazstvo v Lyone v roku 2000. Federer vtedy ešte nebol svetová jednotka, ale len mladý hráč, možno preto mi to vypadlo z pamäti.

Dobre si však pamätám na tréningy s ním. Bolo to v čase, keď ho trénoval Peter Lundgren, čo boli pre neho formujúce roky. Herne to vždy boli tréningy na vysokej úrovni, ktoré ma výkonnostne potiahli. Mal som totiž motiváciu držať krok s mladou generáciou.

Federer vtedy nebol taký pokojný ako teraz. V mladosti sa často jedoval. Nezabudnem na tréning, na ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Športovci píšu

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie