Denník N

Nič iné ako dodávky vakcín z Únie nás nespasí

Ampulka s vakcínou od Pfizeru. Foto - TASR/AP
Ampulka s vakcínou od Pfizeru. Foto – TASR/AP

V marci máme z Únie dostať približne 839-tisíc vakcín. Sputnik V by mal prísť v počte 400-tisíc. Do júna príde každý mesiac viac vakcín z EÚ ako vakcín Sputnik V.

Autorka je diplomatka, odborníčka na EÚ a diplomatická poradkyňa predsedu vlády SR pre európske záležitosti

Pre ošiaľ, ktorý posledné dni lomcuje Slovenskom, je vhodný čas pripomenúť si celú pravdu o vakcínach na Slovensku. Len vďaka Európskej únii malo Slovensko ešte v decembri 2020 de facto okamžitý prístup k najúčinnejším a najbezpečnejším vakcínam na trhu spolu s najvyspelejšími krajinami sveta a ešte tento rok z nich dostane milióny kusov. Do konca leta sa bude môcť dať zaočkovať 70 percent dospelej populácie v celej Únii (255 miliónov obyvateľov). Nie je pravda, že mladí prídu na rad o rok, ako si niektorí myslia. Panika nie je na mieste.

Väčšina krajín sveta vrátane niektorých našich susedov však nemá toto šťastie. Ukrajina napríklad po veľkých problémoch s očkovaním začína až teraz. Nie Sputnikom V. Ten považuje z 20 percent za liek a z 80 percent za hybridnú zbraň. Ukrajina sa tým ani netají. A ťažko sa tomu čudovať, keď je časť jej územia, veľká asi ako celé Slovensko, okupovaná Ruskom. Ukrajina čaká s vakcínami aj na pomoc z Únie.

SOS mechanizmus

Európska komisia po tom, ako pred dvoma týždňami hovoril predseda vlády s jej predsedníčkou Ursulou von der Leyenovou, spustila tak­zvaný SOS mechanizmus dodatočných dávok vakcín pre Slovensko (aj pre Česko a Rakúsko pre zlú situáciu v Tirolsku).

Výzva zapožičať nám vakcíny aj zdravotníkov odznela v polovici februára aj od ministra Korčoka na Rade pre zahraničné veci a od štátneho tajomníka Klusa na Rade pre všeobecné záležitosti. Veci sa veľmi pohli pri poskytnutí zdravotníkov alebo lôžok v nemocniciach (aj to zachraňuje životy!), ale nie pri vakcínach. Rozbehli sme preto spolu s kolegami, osobitne na stálom zastúpení v Bruseli, sústredený dvojtýždňový maratón kontaktov prakticky 24/7 s európskymi partnermi na rôznych úrovniach.

Pre každú demokratickú krajinu je problematické vzdať sa vlastných vakcín. Ak to urobí, je to skôr symbolické ľudské gesto, ktoré jej veľkú popularitu doma neprinesie. Takéto vlády v prvom rade zachraňujú životy svojich vlastných občanov, preto na prvom mieste očkujú ich. Tak ako u nás. Keby sme v tejto situácii predali napríklad 100-tisíc vakcín inej krajine (áno, mohli by sme to urobiť), čo by si o tom asi mysleli Slováci? Sú krajiny mimo EÚ, kde takýto tlak nemajú. Tie si dnes vďaka tomu môžu dovoliť exportovať vakcíny od štátnych výrobcov.

Čo sa teda nateraz dohodlo? V marci budeme mať na Slovensku o 100-tisíc vakcín od Pfizeru a BioNTechu viac. Inak povedané, budeme môcť zaočkovať o mesiac skôr 100-tisíc našich zraniteľných najstarších občanov, pre ktorých sú vakcíny Pfizer/BioNTech veľmi vhodné. Zároveň sme stále v kontakte aj v súvislosti s ďalšou možnou bilaterálnou pomocou s vakcínami.

Už pol milióna dávok

Vakcíny zo spoločného obstarávania EÚ k nám chodia pravidelne každý jeden týždeň od decembra 2020. Za asi dva mesiace je u nás zaočkovaných jednou dávkou 323 364 a dvomi dávkami 152 203 ľudí. To je skoro 500-tisíc dávok. Okrem toho v marci máme z Únie dostať približne 839-tisíc vakcín. Sputnik V by mal prísť v počte 400-tisíc. Do júna príde každý mesiac viac vakcín z EÚ ako vakcín Sputnik V.

Prednosť na Slovensku majú mať vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). Túto inštitúciu sme si dobrovoľne vytvorili sami a dali sme jej zodpovednosť odborne za nás posudzovať. Je v záujme výrobcu, aby sa nebál konkurencie, išiel do férovej súťaže, teda hral podľa rovnakých pravidiel pre všetkých a požiadal o autorizáciu v EMA.

Nevidím prekážky, aby tak neurobil čo najskôr hocikto, kto si verí, že má na to, aby obstál v konkurencii. Lebo do rokovaní s výrobcom Sputnika V nemôžeme Európsku komisiu nútiť, ako to bolo pri iných vakcínach. Tá pre právne prekážky nemôže rokovať s výrobcom, ktorý nemá produkciu v Únii.

EMA sú odborníci, nie ideológovia, ktorí robia politiku. Ak by boli, problém mohla mať aj britská alebo americká vakcína, lebo veď aj to sú pre Úniu tvrdí konkurenti. Krátkodobo sa váhanie výrobcu s registráciou dá pochopiť, zisťujú sa detaily, čo a ako predložiť, ale dozrel čas prestať sa hrať a o európsku registráciu požiadať. Alebo je marketingová stratégia Sputnika V postavená trochu inak. Nie na počte zaočkovaných, ale na počte krajín, ktoré Sputnik V zaregistrujú bez ohľadu na to, koľko vakcín sa im reálne dodá. Uvidíme.

A čo v tom celom teda robí geopolitika? S geopolitikou budú aktívne pracovať najmä tí, ktorí budú vďaka nákupu vakcín Sputnik V hovoriť, že to preto, lebo Únia zlyhala. Doma aj v zahraničí. Pretože je to pre nich dlhodobo nástrojom vlastného prežitia. Bez dostatočne vybudovanej odolnosti svojich vlastných inštitúcií nedokážeme takýmto dezinformáciám čeliť. Toto by sme nemali podceňovať, ale, naopak, práve preto do tejto oblasti výrazne zainvestovať. A čím menšia krajina, tým viac. Pozrime sa na také Pobaltie… Samozrejme, že ani európsky systém nie je dokonalý. Dodávky by mohli byť rýchlejšie aj väčšie. Ale nikto lepší nevymyslel.

Takže aj dnes platí, že nič nás nespasí tak, ako nás spasia dodávky vakcín z EÚ. A to nehovorím prvýkrát. A kto ma pozná, vie, že určite ani posledný.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie