Denník N

Tri postavičky zjarmočnenia Slovenska

Dovoz vakcín Sputnik V. Foto - TASR
Dovoz vakcín Sputnik V. Foto – TASR

Nákupom neregistrovanej vakcíny sa Slovensko stalo čachrárskou tržnicou.

Autor je imunológ, SAV

Vakcína nie je reďkovka, ktorú si kúpite na trhu bez bločka a ktorú vyhodíte do koša, ak doma zistíte, že je hnilá. Vakcína je vyvinutá na to, aby chránila naše zdravie a životy a aby to robila všade na svete rovnako. Práve preto musí byť dôsledne preverená a potom schválená a riadne zaregistrovaná. Aby bola vo všetkých krajinách rovnaká a každému zaručovala rovnakú ochranu.

Sme členmi Európskej únie, a preto je tento schvaľovací proces v kompetencii Európskej liekovej agentúry, v ktorej sú združení najväčší európski experti v oblasti liečiv a vakcín. Neexistuje iný postup, ktorý by zaručil všetkým občanom Únie bezpečnosť a účinnosť vakcíny.

Robiť to inak, teda nakupovať neoverenú a neregistrovanú vakcínu, je spôsobom pokútnych predavačov, ktorí dôverčivým ľuďom vnútia predražené kastróly mizernej kvality. Alebo od nich zoberú peniaze a kastróly nedodajú, čo je trestný čin.

Vakcíny však nie sú hrnce, ktorým keď sa odtrhne ucho, tak sa okrem rozliatej polievky nič hrozné nestane. Ak sa odtrhne ucho vakcíne, tak nielenže nemusí ochrániť od ochorenia, ale môže človeku aj veľmi ublížiť. Preto je kupčenie s neregistrovanou vakcínou oveľa viac odsúdeniahodné ako tie podvody s kastrólmi.

Nákupom neregistrovanej vakcíny sa Slovensko stalo čachrárskou tržnicou, kde sa obchoduje so zdravím ako s mrkvou, a nikto za nič neručí. Ako na čiernom trhu v dajakom filme z podsvetia, kde neviete, čo a od akého gangu vlastne kupujete.

Tie tri politické postavičky za mikrofónmi pod otvorenými nákladnými dverami Spartana naloženého neschválenou vakcínou sa stali symbolom takéhoto zjarmočnenia slovenskej spoločnosti.

Tá prvá postavička vzišla z parlamentných volieb a stal sa z nej najvyšší ústavný predstaviteľ výkonnej moci. Túto zodpovednú funkciu zobrala ako jedinečnú príležitosť prezentovať svoju osobu – či už prostredníctvom detinských statusov na sociálnej sieti, alebo teatrálnych, ale obsahovo celkom dutých tlačoviek.

Svojimi nekompetentnými rozhodnutiami, pri ktorých od začiatku ignoruje pripomienky a odporúčania odborníkov, rozhodujúcou mierou prispieva k neprestajnému zhoršovaniu epidemickej situácie na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie