Denník N

Prieskum: Plošnému testovaniu veria len voliči OĽaNO. Ľudia priznávajú, že s negatívnym testom vyrazili na návštevy

Zrejme státisíce ľudí po testovaní strácajú obozretnosť a opäť sa stretávajú so svojimi blízkymi, ukázal prieskum Focusu pre Denník N.

Slovensko si objednalo ďalších 35 miliónov testov, ktoré majú podľa ministra zdravotníctva priniesť „obrovskú zmenu v testovacej stratégii na území Slovenska“. Vyvolalo to otázky, či nás čaká ďalšia vlna plošného testovania.

Len pre porovnanie, od začiatku pandémie sme spolu s plošným testovaním urobili viac ako 14 miliónov antigénových testov.

Aj v súčasnosti na Slovensku prebieha istá forma plošného testovania, keďže vo väčšine okresov musíte mať na cestu do práce, a niekde aj do prírody, negatívny test starý najviac sedem dní. Len za stredu pribudlo v štatistike viac ako 140-tisíc antigénových testov, za posledný týždeň zhruba dva milióny testov.

V spolupráci s agentúrou Focus sme sa ľudí pýtali, čo si myslia o plošnom testovaní a aj na to, ako sa správajú, keď dostanú negatívny výsledok.

Najskôr základné zistenia: veľká väčšina ľudí je presvedčená, že plošné testovanie nepomáha v boji s pandémiou alebo pomáha len málo, a hovoria, že efektívnym nástrojom je lockdown.

A zrejme najdôležitejšie je potvrdenie, že modré papieriky s negatívnym výsledkom vedú aj k nezodpovednému správaniu. Až 20 percent opýtaných povedalo, že po negatívnom teste sa prestali výrazne obmedzovať. Odhadom, po zohľadnení štatistickej chyby, to môže byť 953-tisíc až 1,2 milióna obyvateľov Slovenska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie