Denník N

Pápež chce odpúšťať ženám, čo boli na potrate. Doteraz boli exkomunikované

Foto - AP
Foto – AP

Gesto neznamená zmenu postoja cirkvi k umelým potratom, tie sa naďalej považujú za vážny hriech.

Pápež František si myslí, že ženám, ktoré boli na potrate a oľutovali by ho, by mali kňazi ich hriech odpustiť.

Doteraz všetci takúto kompetenciu nemali. Pápež im ju udelí počas takzvaného Jubilejného roka, ktorá sa začína sa v decembri.

Jubilejný alebo Svätý rok sa tradične opakuje každých 25 rokov. Je to rok, keď sa zdôrazňuje milosť a hriešnici môžu ľahšie získať odpustenie. Je to tiež rok dobrých skutkov a pútí.

„Božie odpustenie nemôže byť odmietnuté tým, čo sa kajajú,“ vysvetlil podľa CNN svoje rozhodnutie pontifik.

https://www.youtube.com/watch?v=f5uZ4PmCBeQ

Gesto, nie zmena

Hoci ide o ústretové gesto, ktoré zapadá do Františkovho programu väčšej otvorenosti a pochopenia pre moderný život, neznamená podľa cirkevných hodnostárov zmenu postoja katolíckej cirkvi k umelým potratom. Potrat sa považuje za vážny hriech.

Cirkev tých, čo robia potraty, a ženy, čo ich podstupujú, automaticky exkomunikuje. Znamená to tiež, že nemôžu prijímať sviatosti. Doteraz o zrušení exkomunikácie mohol rozhodnúť len biskup alebo ním poverený kňaz. Teraz to bude môcť urobiť každý. Nevzťahuje sa to však na tých, čo potraty vykonávajú.

„Pápež týmto novým rozhodnutím univerzalizuje udeľovanie milosti počas Jubilejného roka,“ vysvetlil jezuitský kňaz James Martin.

Niektoré zdroje z Vatikánu naznačujú, že je možné, že Fratišek ponechá toto rozhodnutie v platnosti aj po jeho skončení.

Vyvolal kontroverzie

Pápež je odporcom potratov, ale vo svojom vyhlásení napísal aj to, že chápe, aké bolestivé musí byť rozhodovanie tých žien, ktoré sa rozhodnú ukončiť tehotenstvo. „Uvedomujem si, aký tlak ich dohnal k takémuto rozhodnutiu.“

Ako takmer všetky doterajšie postoje pápeža, aj tento vyvolal kontroverzie. Liberálnejšie skupiny v katolíckej cirkvi ho privítali ako znak toho, že pápež chápe, čo prináša realita.

„Možno je to skôr odkaz  pre jeho bratov biskupov, ako rozmýšľať o potratoch, ako pre katolíkov v kostolných laviciach,“ povedal podľa Reuters Jon O’Brien zo skupiny Katolíci za voľbu.

Konzervatívne skupiny si však myslia, že to, že je pápež zhovievavý, si budú niektorí vysvetľovať ako zmäkčenie postoja Vatikánu k potratom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie